Efterfrågan på franska viner växer – i USA

Dela / gilla:

Det är inte riktigt som gubben i lådan, men franska viner gör stadiga framsteg i USA. 2013 ökade försäljningen av franska viner med 7,3 % för att nå 9,4 miljoner lådor, rapporterar Shanken News Daily, baserat på siffror från Impact Databank.

Vad som har betydelse när det gäller siffror är överkomliga viner i en blygsam prisklass, $ 8 – $ 14. I denna prisklass hitta man inte de mest spännande franska vinerna, men man hittar en del mycket pålitliga franska varumärken som i dag kan ge god valuta för pengarna. Detta är kanske en av de viktigare utvecklingarna på den franska vinscenen på senare tid, framväxten av franska varumärken producerade i stora volymer, gjorda för att tilltala en ”internationell” marknad. Oftast betyder ”internationell” anglosaxiska, vilket ofta leder till att de fungerar bra även i Sverige, som är mycket påverkad av trender i Storbritannien och USA. Ofta är de skickligt varumärkespaketerade och understödda av betydande marknadsföringsbudgetar.

Några exempel, från Shankens rapport:

Chateau d’Esclans ökade sin försäljning med 52 % under 2013 och nådde 50 000 lådor 2013. Chateau d’Esclans är en rosé från Provence som idag ägs och drivs av Sacha Lichine som har arbetat upp en framgångsrik internationell négociant-verksamhet under många år. I detta fall bidrar den nuvarande internationella trenden för lätta och lättdruckna rosé-viner självklart till att få flaskor att flyga från hyllorna.

Gérard Bertrand är en annan producent som har gjort stora framsteg i USA under 2013: upp 43 % till 100 000 lådor. Bertrand är en mycket marknadsföringskunnig vinproducent i Languedoc som har byggt ett brett sortiment av viner kring ett starkt varumärke runt sitt eget namn. Han nämns ibland som ”framgångssagan” i Languedoc även om det vore mer korrekt att säga ”EN AV framgångssagorna”, eftersom det finns andra.

Gérard Bertrand Domaine Gerard Bertrand
Gérard Bertrand Domaine Gerard Bertrand, copyright BKWine Photography

Inte långt från Bertrand hittar man Domaines Paul Mas, även de i Languedoc. Jean-Claude Mas har fokuserat mindre på att använda sitt eget namn som varumärke och mer på att bygga individuella vin-varumärken. I själva verket är Paul Mas en större producent än Gerard Bertrand, även om det inte är med mycket marginal, men mindre känd. Å andra sidan, ett av hans varumärken, Arrogant Frog, är ett av de mest kända franska märkena på vinmarknaden.

Arrogant Frog har gått upp från 35 000 till 120 000 lådor på två år, enligt Shanken. I USA säljer den för $ 10 $ 11. I Sverige, där några av vinerna i den serien också finns, ligger de på 79 kronor.

Jean-Claude Mas of Domaine Paul Mas
Jean-Claude Mas of Domaine Paul Mas, copyright BKWine Photography

Intressant att notera är att Arrogant Frog nyligen har bytt från att använda skruvkapsyl som förslutning och återvände till att använda naturkork. I alla fall på den amerikanska marknaden. I Sverige tycks den fortsätta med skruvkapsyl. ”Kork har en påverkan på mina viner. För denna stil, under de första fem åren, anser jag kork är bättre; den bidrar lite till vinets utveckling”, säger Mas enligt Shanken.

Det är bra att se att vinproducenter i Frankrike har mer och mer fokus på att sälja vin på de internationella marknaderna, utanför Frankrike. Det är där som framtiden för den franska vinindustrin står att finna. Det är där de nya vinkonsumenterna finns. Detta råkar också vara ett tema som vi berör en hel del i vår nya bok om franska viner: Vinlandet Frankrike.

Arrogant Frog
Arrogant Frog

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?