Klein Constantias svenska VD berättar om den legendariska vingården i Sydafrika, vinerna och historien

Dela / gilla:

Hans Åström är verkställande direktör för vinproducenten Klein Constantia i vindistriktet Constantia nära Kapstaden sedan 2011. Vi träffade honom på vingården där han berättar om hur det är att vara ansvarig för en stor vingård i Sydafrika och producent av det legendariska Vin de Constance.

Klein Constantia var en nästan bortglömd vingård när den lyftes upp från vad som i det närmaste kan kallas förgängelsen. 1986 bytte vingården ägare. Då var det bara 4 hektar vinrankor. Nu är det 90 ha.

Se hela historien berättas av Hans Åström på denna video:

Sedan 2011-2012 ägs Klein Constantia av av Hubert de Boüard (Château Angelus i Bordeaux) och Bruno Prats (fd Chateau Cos d’Estournel), tillsammans med två andra investerare Zdenek Bakala och Charles Harman.

Det är en vingård som är nästan en legend i vinhistorien. För några hundra år sedan var det en av de få vinproducenterna som gjorde ett sött vin av renommé. Vinet hette, och heter, Vin de Constance och görs på torkade, skrumpna, druvor av sorten muscat de frontignan.

Klein Constantia Vin de Constance 2008
Klein Constantia Vin de Constance 2008, copyright BKWine Photography

Att driva en vingård i Sydafrika handlar inte bara om att odla vindruvor och jäsa dem till vin. Det handlar också i stor utsträckning om att ta hand om sina anställda. Hans Åström har för de 90 hektaren 110 anställda. Det är dagligen utmaningar med hälsofrågor, fattigdom, alkoholmissbruk och andra problem. Klein Constantia försöker att bidra till att förbättra situationen för sina anställda bäst de kan och investerar ibland annat bostäder.

En annan utmaning är ekonomin och infrastrukturen i Sydafrika. Som exempel, elförsörjningen är prekär och dyrbar och man har därför sett till att bli självförsörjande på solenergi.

Vingården ligger inte långt från Kapstadens centrum, snarast i förorterna. Därför är marken dyrbara och skulle kunna användas för bostäder istället. Så man måste satsa på kvalitetsviner för att få rimlig avkastning på den dyrbara marken.

Klein Constantia Perdeblokke sauvignon blanc
Klein Constantia Perdeblokke sauvignon blanc, copyright BKWine Photography

0 till 40 000 flaskor per år producerar man av det söta Vin de Constance. Det är en riskfylld process att låta druvorna hänga på druvstocken till dess att de blir små och torkade nästan som russin. Vinet har ingen botrytis, som söta viner ofta har i vissa andra vindistrikt, till exempel Sauternes och Tokaj. Skörden tar tre månader. Efter skörden låter man druvorna macerera på skalen i runt tre månader. Sedan jäser det långsamt under nästan ett år. Därefter lagras vinet upp till fyra-fem år på 500-litersfat. Trots att volymen är liten så representerar detta söta vin nästan 50 % av omsättningen på Klein Constantia.

En stor del av vinproduktionen går på export, hela 65 % till 54 olika länder, där säkerligen det historiska ryktet bidrar en hel del. De största marknaderna är England, Danmark och Nordamerika.

Se videon ovan med hela Hans Åströms berättelse!

[box type=”info” style=”rounded” border=”full”]Vill du komma med på en vinresa till Sydafrika och kanske träffa Hans Åström, eller många andra skickliga vinmakare? Ta en titt på BKWines vinresa till Sydafrika med många vingårdsbesök, vinprovningar gourmetmåltider och mycket annat!

Res till världens vindistrikt med experterna på vin och specialisten på vinresor.

En vinupplevelse som ingen annan![/box]

Klein Constantia barrel wine cellar
Klein Constantia barrel wine cellar, copyright BKWine Photography

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?