French Malbec slår tillbaka. Cahors, ett vindistrikt på gång

Dela / gilla:

”The French Malbec” har blivit en slogan för vinerna från vindistriktet Cahors nere i sydvästra Frankrike. Att fransmännen tar till engelska ord hör inte till vanligheterna. Men ibland måste man ta till storsläggan. I USA tror man att malbec-druvan kommer från Argentina. Vilket inte är så konstigt. I Argentina finns 34 000 hektar med malbec, i Cahors runt 3 000. Så volymmässigt har Cahors inget att sätta upp mot Argentina. Så då återstår att konkurrera med stil och kvalitet.

Det franska malbec-vinet från Cahors är visserligen oftast dyrare än en malbec från Mendoza men man får en helt annan typ av vin. Säger Cahors-producenterna. Och visst har de rätt. Efter att ha provat en stor mängd Mendoza-malbec och ännu fler Cahors-viner kan jag bara konstatera att man egentligen inte ens kan gissa att det är samma druva.

Cahors landscape along the Lot River in the Southwest, France
Cahors landscape along the Lot River in the Southwest, France, copyright BKWine Photography

Prisskillnader

Vilken malbec som är bäst, Cahors eller Argentina, är förstås en smaksak. Att Mendoza-vinerna är billigare är i alla fall helt klart. Ta USA som exempel. Roger Voss, europeisk redaktör för amerikanska vintidningen The Wine Enthusiast, berättar att där finns 139 olika argentinska malbec-viner med ett genomsnittligt pris av 18 USD. Och det finns 76 Cahors med ett genomsnittligt pris av 35 USD. Det säger sig självt vad den genomsnittlige amerikanske vinkonsumenten väljer. Och det är helt i sin ordning.

Argentinsk malbec görs ofta i stora volymer för vindrickare som är ute efter lättdruckna, saftiga viner. Cahors kan inte konkurrera med Argentinas volymer.

Roger Voss har själv lösningen. Cahors ska marknadsföra sin ”French Malbec” som en ”Super-Malbec” av hög kvalitet. Och då rikta in sig på en annan målgrupp som är beredd att betala mer.

The Cahors Cathedral
The Cahors Cathedral, copyright BKWine Photography

The Cahors Malbec Days och verkligheten

Under några dagar i juni i år firade Cahors sin malbec. Under dessa dagar, kallade The Cahors Malbec Days, med journalister, importörer och sommelierer på plats från hela världen under nästan en hel vecka, var Cahors verkligen malbecs huvudstad.

Men när festligheterna har lagt sig gäller det att ta uti med realiteten. Och hur ser den för Cahors? Om man bara ska döma efter kvaliteten på vinerna så ser den faktiskt ganska bra ut. Men låt oss titta lite närmare på distriktet.

Pont Valentre in Cahors
Pont Valentre in Cahors, copyright BKWine Photography

Svår att ympa

Cahors ligger drygt 220 kilometer sydost om Bordeaux och tillhör den region som lite vagt kallas Sydväst. Läget är vackert, längs den slingrande floden Lot. Medeltida slott blickar ner över vingårdarna från sina upphöjda positioner på toppen av sluttningarna.

Cahors hade länge en stark koppling till Bordeaux. Malbec var en stor druva även i Bordeaux fram till vinlusens härjningar i slutet av 1800-talet. Faktiskt var hela 50 % av arealen i Bordeaux då planterad med malbec. Kanske fanns det till och med funderingar på att Cahors skulle bli ett Bordeaux-distrikt. Men så skulle det inte bli. 1905 drogs gränserna upp för Bordeaux-regionen och Cahors hamnade utanför.

Och malbec-arealen började sjunka. Vad hände? Cahors klarade sig undan den oidium-epidemi som drabbade Bordeaux hårt i mitten av 1800-talet. Arealen var då uppe i nästan 60 000 hektar. Men så kom vinlusen strax efter och malbec visade sig klara ympningen på amerikanska stockar dåligt. Andra druvor började prioriteras framför malbec.

A vineyard in Cahors
A vineyard in Cahors, copyright BKWine Photography

Kooperativet i Parnac

1947 bildades vinkooperativet i Parnac och det var början på en ny era i Cahors. Genom experiment lyckades kooperativet få fram amerikanska stockar som malbec trivdes tillsammans med. Nu gällde det ”bara” att återplantera malbec för att Cahors skulle få tillbaka sin forna glans. Den svåra frosten 1956 med temperaturer på minus 20 grader blev ett streck i räkningen men inte mer. Man kämpade på och Cahors fick sin AOC 1971 (nu kallat AOP).

Därefter har framgångar blandats med motgångar. En sorts identitetskris i slutet av 1990-talet gjorde att bulkpriset sjönk från 123 euro per hektoliter 1999 ner till 64 euro per hektoliter 2006. Nu klättrar priset uppåt igen och de stora satsningar som man gjort på exportmarknaden börjar ge resultat. Exporten dubblerades mellan 2004 och 2013. För närvarande säljs 25 % av vinerna på export men satsningarna fortsätter.

Puy l'Eveque on the Lot River in Cahors, one of the many beautiful villages in the French Sud-Ouest
Puy l’Eveque on the Lot River in Cahors, one of the many beautiful villages in the French Sud-Ouest, copyright BKWine Photography

AOP Cahors

181 privata egendomar står för 80 % av produktionen och ett kooperativ, det i Parnac, står för resten. 60 % säljs i bulk till negoce (vinhandlare).

AOP Cahors har idag 3500 hektar vinodlingar varav 80 % är malbec. Många producenter föredrar att göra sina viner enbart av malbec men det är tillåtet av blanda in högst 30 % av merlot och/eller tannat. Vissa utnyttjar denna möjlighet. Men många odlare är av den uppfattningen att framför allt merlot inte alls tillför något och aldrig borde ha blivit tillåten som kompletterande druva.

Cahors road sign
Cahors road sign, copyright BKWine Photography

Terroir

Cahors ligger på lika avstånd från Atlanten, Medelhavet och Pyrenéerna. Vindar från olika håll påverkar vingårdarna under året. Det finns en viss påverkan från Atlanten men man har mindre regn än i Bordeaux. På hösten kommer den speciella vent d’autan. Det är en varm, torr luft från södern som ser till att druvorna mognar. Malbec trivs med denna vind eftersom den behöver vara ordentligt mogen innan den skördas.

Jordmånen är komplex. Forskning på 1990-talet identifierade nio olika typer av jordmån, vissa längs flodens båda sidor, andra på kalkstensplatån flera hundra meter upp. Saker som avstånd till floden, lutning på vingården, jordens beskaffenhet och djup, höjd över havet studerades. Allt detta ska nu hjälpa producenterna att i förlängningen göra bättre vin.

Cahors är alltid ett rött vin. Vissa producenter har så smått börjat att göra vitt vin men det säljs som IGP Côte du Lot. Druvorna är främst chardonnay, sauvignon blanc och viognier.

A vineyard in Cahors
A vineyard in Cahors, copyright BKWine Photography

Både kraft och frukt

De röda vinerna i sydväst är ofta kraftfulla och fylliga med tydliga tanniner. Cahors är inget undantag. En gammaldags Cahors kan vara kärv, torr och sträv. Men idag råkar man sällan ut för den typen av vin i Cahors.

Det finns en stor ambition bland den yngre generationen vinodlare i Cahors idag att göra eleganta viner med fin friskhet. Men arbetar bättre ute på fältet och skördar mognare druvor. Inne i källaren är man försiktig med extrahering. Eklagring hanterar man skickligt.

Strukturen i vinerna finns där och den är tillräckligt bra för att göra Cahors till ett superbt matvin. Men tanninerna är mjukare och inte längre kärva. Kort sagt, vinerna är goda och genomgående av en mycket bra kvalitet.

An old wine cellar with new barrels in Cahors
An old wine cellar with new barrels in Cahors, copyright BKWine Photography

Och i Sverige?

Systembolaget har fyra Cahors-viner i fasta sortimentet, t ex utmärkta Chateau la Reyne L’Excellence (nr 92295) för 199 kronor och Château la Reyne Prestige (nr 2266) för 99 kronor.

Systembolaget kallar av någon orsak malbec ibland för cot, vilket är en synonym som används både i Cahors och i Touraine i Loire-dalen där den också odlas. Blir ju lite förvirrande. Söker man på druva på deras sajt måste man alltså använda båda druvnamnen för att hitta alla viner. (Och då ska man komma ihåg att söker man på druva så visar Systembolaget inte de viner som finns i beställningssortimentet (*). Där finns faktiskt dubbelt så många cahorsviner som i Systembolagets sortiment: åtta.)

Men det kommer utan tvivel att vara ”malbec” vi ser på Cahors-flaskorna framöver. Det är fortfarande ofranskt att sätta ut druvan på etiketten. Så Cahors förtjänar beröm för att de inser vikten av att göra det. Men det är ju förstås det enda sättet att klara sig i kampen med jätten i Nya Världen. En kamp som dock ofta är mycket vänskaplig. Man gör en hel del marknadsföringsinitiativ tillsammans.

Mer information om Cahors-producenter och provningsanteckningar från Cahors Malbec Days kommer att publiceras inom kort.

(*) Fotnot: ”Beställningssortimentet” = Importörernas sortiment.

Det är importörerna som väljer ut vinerna i beställningssortimentet (BS). Det är importörerna som lagerför varan och som står för transportkostnaden. Transportkostnaden är med andra ord inbakad i priset. Systembolaget utför ingen ”kvalitetskontroll” eller urval i BS. Därmed inte sagt att vinerna i beställningssortimentet är sämre, eller mindre intressanta. Oftast tvärt om! I “beställningssortimentet” hittar man ofta mycket intressantare viner än i Systembolagets “standardsortiment”.

Därför är det fel att räkna in BS i ”Systembolagets sortiment” som vissa monopol-debattörer gör för att vilseleda. Tack vare påtryckningar från EU tvingades Systembolaget att acceptera ”beställningssortimentet” för några år sedan. Detta har lett till att det idag finns många fler viner att tillgå i Sverige än i det smala och begränsade sortiment som Systembolaget självt har.

BS är importörernas sortiment; Systembolaget är bara utlämningsställe. Det är viner som du skulle hitta i vanliga vinbutiker om vi inte hade monopol. Plus många andra som också skulle hitta till Sverige om monopolet slopades, nya spännande viner som inte alls finns i Sverige idag.

Det är lätt att beställa viner ur beställningssortimentet: Man gör det direkt på Systembolagets sajt eller via vinimportören.

Travelling around Cahors in 2CV
Travelling around Cahors in 2CV, copyright BKWine Photography

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?