Forbes jämför alkoholmonopol med en fri marknad och berättar om svenska underjordiska vinklubbar

Dela / gilla:

”De har ju faktiskt även monopol i vissa stater i USA, så, se där!, det är inte alls dumt med monopol! Till och med i fria marknadens högborg har de alkoholmonopol!” Det är ett argument man hör ibland från de som tycker att Sveriges alkoholmonopol, med anor från mitten av 1800-talet, är bra. Då är det ibland intressant att höra vad man har för perspektiv på saken på andra sidan Atlanten.

Cathy Huyghe skriver på Forbes.com. Hon skrev nyligen om alkoholmonopol, och om hur kreativa konsumenter hittar vägar runt monopolen: ”Wine Monopolies, Cracked: Entrepreneurial Insights from a Closed System”.

Traditional style Swedish house with worn paint and cracks
Traditional style Swedish house with worn paint and cracks, copyright BKWine Photography

Inte minst intressant är det eftersom det ger en liten inblick i hur det skulle kunna fungera i Sverige. Om det förlegade och restriktiva monopolet avskaffades.

Här är lite axplock från hennes artikel:

I de flesta stater i USA speglar utbudet i vin- och spritbutiker butiksägarnas intressen och smaker. Entusiastiska vinkonsumenter vet till exempel att en viss vinbutik i ett visst område har det bästa utbudet av viner från, säg, Sydamerika, medan en annan affär några kvarter bort är känd för sitt urval av viner från Frankrike, eller från Australien.

Det hela blir ett varierat och brett utbud av viner, för en varierad kundkrets, utvalt av en varierad och blandad grupp av butiksägare / inköpare. Det är ett anpassningsbart system som gör det dynamiskt för både butiker och konsumenter.

Denna förmåga att anpassa sig som oberoende butiker har är i skarp kontrast mot de statligt kontrollerade ”kontrollstaterna” (som t.ex. Pennsylvania och New Hampshire i USA) och monopol-modeller i andra länder (t.ex. i Kanada och Sverige).

Det som konsumenter har att välja på i dessa områden styrs av beslut av en liten, centralstyrd grupp inköpare, som utöver smak och kvalitet tar hänsyn till faktorer som logistik och skalfördelar och tillgänglighet i relation till det stora antal butiker som finns i deras nätverk.

Vad som blir bortglömt är, i min erfarenhet, ofta sammanhanget och helheten av vad som gör vin intressant.

En ganska intressant jämförelse. Cathy Huyghes, som av allt att döma inte bor i ett monopolområde, upplever det inte som att man på en fri marknad har ett påvert utbud helt dominerat av billiga viner. Det står i dramatisk kontrast till den bild många monopolförespråkare målar upp: ”Utan Systembolagets monopol skulle vi bara ha billiga skräpviner på Ica och Coop att välja på”.

Bag-in-box wines in a Systembolaget shop
Bag-in-box wines in a Systembolaget shop, copyright BKWine Photography
Wine shop in Spain
Wine shop in Spain, copyright BKWine Photography

Tvärt om så ser hon att när man inte har monopol så finns det en uppsjö av entreprenörer och butiksägare som kliver in och erbjuder den vinälskande konsumenten ett långt större och mer spännande utbud än under ett monopol.

Det är med största sannolikhet så det skulle bli även i Sverige utan ett alkoholmonopol: vinälskare skulle få mycket fler spännande viner att välja på än under dagens monopol.

De svenska underjordiska middagsklubbarna

Cathy Huyghe berättar också om hur människans uppfinningsrikedom gör att många, inte minst i Sverige, hittar vägar runt den tvångströja som ett monopol innebär.

Till exempel:

Svenskar reser mycket; att ta med sig hem resväskor fyllda med smaker från sina resor är helt naturligt. De delar sedan med sig till sina vänner i informella möten, eller i mer organiserade träffar med ett dussin personer eller flera, hängivna samlare och provare, som regelbundet träffas. […] Dessa ”underjordiska” middagsklubbar är ett tecken på Sveriges imponerande och föga kända vinkällar- och samlarkultur.

Ett intressant perspektiv på svensk vinkultur. Underjordiska middagsklubbar. Jag skulle tro att det handlar om vinprovningsklubbar och liknande.

An underground cellar in Tokay
An underground cellar in Tokay, copyright BKWine Photography

Så nästa gång du arrangerar en vinprovning, eller går på en, var då medveten om att du tillhör en underjordisk svensk sub-kultur som sysslar med ljusskygga riter….

I praktiken är det nog i stor utsträckning även många andra saker som drivit fram den här kulturen och vinintresset. Till exempel när Systembolagets tvingades acceptera det s.k. Beställningssortimentet, ett sortiment som helt styrs av vinimportörerna, som Systembolaget inte alls är inblandat i, utom som utlämningsställe. Hade Systembolaget fått bestämma så hade vi inte haft Beställningssortimentet.

En annan stor bidragande faktor är nätvinbutikerna. De vinhandlare på internet som existerar, helt lagligt, sedan ett antal år tillbaks och som ger svenskar ett långt mycket större urval vin än monopolet. Men om Systembolaget fick bestämma (tillsammans med IOGT-NTO) så skulle alla nätvinhandlare förbjudas. Så stöd din favorit-nätvinhandlare (följ länken för en lista med alla nätvinhandlare) så mycket du kan. Systembolaget har redan lyckats få en nätvinhandlare att gå i kvav. Varför inte ta och göra lite stödköp redan idag? Det kommer dessutom att vara bra för din underjordiska vinsamling!

An underground cellar in Champagne
An underground cellar in Champagne, copyright BKWine Photography

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

2 svar

  1. De två länder som säljer överlägset mest ”skräpvin” på Bag-in-Box är Sverige och Finland så en fri marknad verkar iallafall inte göra att BiB-försäljningen accelererar…

    1. Nej, just, till skillnad mot vad monopolet envetet hävdar, och därmed vad många tror, så är ett monopol knappast en garant för kvalitet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?