En toppmodern vinanläggning i Sverige: Nordic Sea Winery

Dela / gilla:

Ekonomi, miljöhänsyn och kundefterfrågan har gett Sverige ett vineri på Skånska slätten

Nordic Sea Winery. Det blir genast mycket internationellt. Ett engelskt namn på en anläggning i Sverige, skapad av en grek, som producerar viner från bland annat Italien, Australien, och Sydafrika. Oenoforos har investerat 500 miljoner kronor på att bygga en vinanläggning som producerar 25 miljoner liter vin om året och har sex vinmakare på plats. Men det handlar inte bara om storskalighet, utan även kundkontakt och miljöhänsyn. BKWines Roland Eriksson var på plats och träffade VD Takis Soldatos när Nordic Sea Winery öppnades.

I Simrishamn var det en stor dag den 10 juni då man öppnade det av många ansedda något ”hemliga” vineriet för press och inbjudna med högtidliga tal av bland annat Skånes landshövding Margareta Pålsson. Det blev rundvandring för alla besökare i mindre grupper, som följdes av en trevlig fest med flertalet av landets mest namnkunniga vinskribenter, lokala digniteter. Medarbetare i Oenoforosgruppen minglade runt, alla åt läckra smårätter och drack Palmer blanc de blanc 2003 på magnumflaska.

The Swedish wine mafia approaching at Nordic Sea Winery
The Swedish wine mafia approaching at Nordic Sea Winery, copyright R Eriksson

Vineriet ser ut som en vanlig trist fabrikslokal med ett antal jättelika ståltankar till höger som egentligen kan rymma vad som helst som flyter. Men det som imponerar mest är den nybyggda restaurangen och vinbaren som är riktigt läckert inredd med flotta möbler och möjlighet att visa filmer om vinets och vineriets historia.

The Nordic Sea Winery at Nordic Sea Winery
The Nordic Sea Winery at Nordic Sea Winery, copyright R Eriksson

För att göra det ännu trevligare har man runt anläggningen planterat en egen vingård med över 30 olika druvsorter allt från chardonnay, cabernet sauvignon och pinot noir till köldtåliga sorter som solaris. Om 5-6 år räknar man med att kunna skörda och tillverka vin av egna druvor. Man har även idéer om att så småningom göra mousserande viner i Skåne. Och vem vet, med växthuseffekten kanske Simrishamn blir en helt egen appellation?

En smart affärsman, beredd att investera

När man träffar Takis Soldatos för första gången märker man direkt att han är smart och född till affärsman. Efter ekonomistudier i hemlandet Grekland började han av en slump att jobba inom vinindustrin. Under monopolets tid då (då) statliga Vin & Sprit var den enda aktören på marknaden skickades han hit för att marknadsföra grekiska viner i Sverige vilket inte var det allra lättaste. Alkoholreklam för alla drycker över 3,5 % var på den tiden förbjuden. EU-kommissionens beslut som ledde till att Vin & Sprits import-, export- och produktionsmonopol avvecklades 1995 öppnade upp en helt ny marknad för nya aktörer i en lönsam bransch.

Takis Soldatos at Nordic Sea Winery
Takis Soldatos at Nordic Sea Winery, copyright R Eriksson

Uppdatering: Med eget kapital startar Takis 1995 ett företag som han kallar Oenoforos. År 2005 tar Oenoforos över Carovin som då var ett illa åtgånget företag men med många bra agenturer. Men den stora drömmen var ett eget vineri. Det första blev Nordic Sea Winery (öppnat redan 2008). Och med det år 2009 nystartade företaget Vini Bella Terra i Apulien, som från ett lokalt kooperativ köpte det nedkörda vineriet Cantina Grande Salento 2012, som nu är helrenoverat, där EU stod för 50 % av notan (reds. anm.: EU-stöd för utvecklingsregioner) har man nu två. Det nya vineriet i Italien har en kapacitet att producera och lagra 5 miljoner liter vin per år.

Trots Systembolagets protester kom boxviner (bag-in-box) in i sortimentet 1996. Bib hade ursprungligen utvecklats under 1950-talet i USA för att förvara batterisyra! Boxvinerna tar på 2000-talet snart över vinmarknaden i Sverige. Idag säljs över 50 % av alla viner på box vilket kan verka skrämmande, när konsumenterna dricker mer och till ett lägre pris. Idag är boxviner en viktig del av verksamheten.

Bag-in-box filling line at Nordic Sea Winery
Bag-in-box filling line at Nordic Sea Winery, copyright R Eriksson

Nära till sina viktigaste kunder

Takis ville producera mer egna viner och han ville göra det där huvudmarknaden fanns, i Sverige och till Systembolaget. Han gav gamle vännen Bo Thorson uppdraget att hitta någonting i Skåne där markpriserna är rimliga och med många hamnar med närheten till kontinenten.

I Simrishamn hittade man Unilevers lagerbyggnader som var till salu. År 2006 köpte man lokalerna som man genast började bygga om och inreda till ett av norra Europas modernaste vinerier. Det stod klart 2008 och, som Takis säger ”Mitt jobb är att ta fram vad marknaden efterfrågar”.

The interior of Systembolaget, the Swedish retail monopoly with bag in box cartons
The interior of Systembolaget, the Swedish retail monopoly with bag in box cartons, copyright BKWine Photography

Systembolagets designade viner

Att ta fram vad marknaden efterfrågar kanske inte är så lätt idag när Systembolagets inköpare efterfrågar viner med specifika doft-, färg- och smakegenskaper, från utvalda länder och druvsorter, med viss specificerad syranivå, strävhet och alkoholhalt, kort sagt viner som det är omöjligt att tillverka på ett ”naturligt” sätt!

Men som Nordic Sea Winerys VD Bo Thorson torrt konstaterar ”Det har varit en lång väg med mycket tillstånd av Länstyrelsen, Livsmedelsverket och kommunen, och vi har inte fått en krona i bidrag utan har lagt ned över 500 miljoner kronor själva på verksamheten.”

In the wine laboratory at Nordic Sea Winery
In the wine laboratory at Nordic Sea Winery, copyright R Eriksson

Kvalitetskontroll i centrum, med miljöhänsyn

Mia Davidsson quality chief at Nordic Sea Winery
Mia Davidsson quality chief at Nordic Sea Winery, copyright R Eriksson

Den stora fördelen med ett eget vineri är att man har full kontroll på kvaliteten från druva till box och flaska. Druvorna kommer från arrenderade vingårdar eller från kontrakterade odlare. Man har egna medarbetare och vinmakare på plats som sköter om vinifieringen.

Det färdiga råvinet kommer i stora flexitankar på 24 000 liter som levereras av containerfartyg. En flexitank är hermetisk tillsluten, lufttät, hygienisk och används bara en gång. (Reds. anm: Det fungerar som en bag-in-box men i containerformat.)

Under de varma månaderna använder man sig av kylfrakt. Båttransporterna anser man också miljövänligare. Alternativet är att 1600 lastbilar per år sliter på Europas vägar.

Takis berättar att frakten från Sydafrika är billigast sedan kommer Australien. Allra dyrast är frakten från Italien! Det är väl för att maffian sätter priserna frågar jag? Takis småler lite och svarar ”Dom gubbarna är inte så roliga att ha att göra med.”

Flexitankarna med råvin lastas av i Helsingborgs hamn. Ungefär 3-4 lastbilar per dag kommer till vineriet för förädling och blandning, med undantag av viner från Sydafrika och Australien. Där kräver vinlagarna att bara färdigt vin får exporteras, det enda man gör i Simrishamn är att stabilisera, filtrera och paketera dessa viner.

Att göra viner som passar kundefterfrågan

Alla viner från Europa blandas och förädlas i Simrishamn. Till hjälp har man fem vinmakare anställda. Chefsvinmakaren Denis De La Bourdonnaye jobbade tidigare elva år hos Domaine Laroche i Chablis. Han berättar att han provsmakar och godkänner varenda ny batch innan den får lämna vineriet. Till sin hjälp har han fyra ytterligare vinmakare från Australien, Italien, Tyskland och Schweiz. Jag frågade Takis hur mycket vaniljessens och aromämnen man använder? ”Nej, nej sådant håller vi inte på med. Vi gör bara sådant som är tillåtet”, svarade Takis.

Det är mycket som är tillåtet i vinvärlden. Man kan blanda olika druvsorter, i vissa fall tillsätta socker, druvmust eller syra. Står det till exempel Mauro Chardonnay 2013 på etiketten kan vinet innehålla 15 % vin av både av andra druvor eller årgång utan att man behöver ange det enligt EU:s regler. (Reds. anm.: Detta gäller alla viner producerade inom EU, inte bara de blandade i Simrishamn. Liknade regler finns också i länder utanför EU.)

The barrel cellar at Nordic Sea Winery
The barrel cellar at Nordic Sea Winery, copyright R Eriksson

En förädling är också att lagra vinet på fat, vilket man har gott om. I fatlagret har man över 1000 stycken 225-liters barriquer av fransk ek stående.

För att garantera vinernas kvalitet har man även ett eget laboratorium med fem anställda som man anser är fullt i klass med Systembolagets laboratorium.

85 anställda gör 25 miljoner liter vin

När Unilever stängde sitt lager fick 30 personer sparken. Idag har vineriet 85 anställda och en årsproduktion på hela 25 miljoner liter (250 000 hektoliter). 650 000 liter är ekologiskt men det växer hela tiden, säger den kvalitetsansvariga Mia Davidsson. Anläggningen producerar femtio olika varumärken som t.ex. storsäljarna Umbala, Mauro och Vernissage. Man kan paketera 3000 vinboxar och 6000 flaskor i timmen.

Årsproduktionen är alltså enorm men när man byggde vineriet tog man till rejält så utan problem kan man om efterfrågan ökar köra flera skift och dubbla produktionen.

Denis de la Bourdonnaye and some of his team of winemakers at Nordic Sea Winery
Denis de la Bourdonnaye and some of his team of winemakers at Nordic Sea Winery, copyright R Eriksson

Just-in-time-produktion

När vi vandrade runt i lokalerna förväntade jag mig att se enorma pallar med flaskor och boxar ända upp till taket, men det enda jag såg var det man just höll på att paketera. Detta beror på att allt vin förvaras i enorma rostfria ståltankar under ett skyddande gastäcke. Det är först när man får en beställning som man tappar upp den mängd vin som någon kund beställer.

Boxviner är färskvara

Närheten till den största kunden, Systembolaget, och den stora efterfrågan på boxvin gjorde att man lade vineriet i Sverige, för som Takis berättar, ”Vi har samma vin i box och flaska. Jag kan inte se någon ekonomi i att använda olika viner. Däremot är boxvinet mera svavlat, eftersom så fort vinet tappas på box börjar det att oxidera. När man säger att ett rött vin håller 10 månader och ett vitt 8 månader efter tappningen så tycker jag det är helt fel. Det håller maximalt ett par månader i oöppnad förpackning utan att bli sämre. Vi kan packa ett boxvin idag, leverera det i morgon och om en vecka finns det ute i butikerna.”

Takis Soldatos pointing the direction at Nordic Sea Winery
Takis Soldatos pointing the direction at Nordic Sea Winery, copyright R Eriksson

Takis fortsätter: ”Vi exporterar 10 % av produktionen mycket inom Skandinavien, olika border-shops, till Frankrike, USA och Japan men vi vill helst inte sälja boxvin med för långa transporter, båtfrakt till/från USA kan ta 4-5 veckor och vibrationerna från fartygen kan skada svetsningen i innerpåsen.”

Nya tidens härtappat?

Nu kanske en del tycker att det är lite konstigt att frakta vin över hela världen för att tappa och förädla det i Sverige. Men det är ju egentligen ingen nyhet. Vin & Sprit ägde tre stycken tankfartyg M/S Vinia, M/S Vinlandia och M/S Vindemia som åkte över hela Europa och hämtade upp vin och sprit som lossades på Sjövikskajen i Årstadal i Stockholm för att sedan blandas och buteljeras i Sverige.

Denna verksamhet upphörde 1991. På den tiden var ungefär 80 % av vinförsäljningen ”härtappad”. Mången vinälskare med viss ålder minns säkert väl de härtappade vinerna.

Bra for Skåne

Jag håller med landshövdingen Margareta Pålsson och Kommunstyrelsens ordförande Anders Jönsson, att det är en viktig anläggning för Skåne och Österlen. Det är bra för arbetstillfällena och för att göra landsbygden mer levande och jag är övertygad att alla med något minsta vinintresse kommer att besöka anläggningen om man är i Skåne.

The governor Margareta Pålsson at Nordic Sea Winery
The governor Margareta Pålsson at Nordic Sea Winery, copyright R Eriksson

Man räknar med 30-50 000 besökare per år och kanske ännu flera när man även börjar att pressa druvorna och jäsa till vin på plats.

Men visst är det kanske charmigare att besöka ett litet ”boutique-vineri” som bara tillverkar 10-15 tusen flaskor per år med handnumrerade etiketter. Det man gör på Nordic Sea Winery är att framställa vin för den vanlige konsumenten, den som är beredd att betala upp till 90 kronor för en flaska eller 200 kronor för en trelitersbox, men inget för stora kännare och ”vinnördar”.

Roland Eriksson skriver på BKWine Magazine om provningar hos vinhandlare och vinimportörer i Sverige. Roland har tidigare skrivit en bok om cognac (En handbok: cognac, 2007) liksom en om rom och en om te.

[box type=”info” style=”rounded” border=”full”]Nordic Sea Winery kommer säkerligen att bli en välbesökt turistattraktion. Men om du vill besöka vingårdar och vinproducenter i världens berömda vindistrikt, då kan du komma på vinresa med BKWine.

Res till världens vindistrikt med experterna på vin och specialisten på vinresor.[/box]

En riktigt bra video om invigningen, gjord av Freberg Productions:

A wine writer taking pictures at the Nordic Sea Winery
A wine writer taking pictures at the Nordic Sea Winery, copyright R Eriksson
In the wine laboratory at Nordic Sea Winery
In the wine laboratory at Nordic Sea Winery, copyright R Eriksson
Bag-in-box filling line at Nordic Sea Winery
Bag-in-box filling line at Nordic Sea Winery, copyright R Eriksson
Takis Soldatos and family at Nordic Sea Winery
Takis Soldatos and family at Nordic Sea Winery, copyright R Eriksson
Empty bottles at Nordic Sea Winery
Empty bottles at Nordic Sea Winery, copyright R Eriksson
Young vines at Nordic Sea Winery
Young vines at Nordic Sea Winery, copyright R Eriksson
The restaurant and visitor centre at Nordic Sea Winery
The restaurant and visitor centre at Nordic Sea Winery, copyright R Eriksson
The restaurant and visitor centre at Nordic Sea Winery
The restaurant and visitor centre at Nordic Sea Winery, copyright R Eriksson
In the wine laboratory at Nordic Sea Winery
In the wine laboratory at Nordic Sea Winery, copyright R Eriksson
New vineyard at Nordic Sea Winery
New vineyard at Nordic Sea Winery, copyright R Eriksson
The restaurant and visitor centre at Nordic Sea Winery
The restaurant and visitor centre at Nordic Sea Winery, copyright R Eriksson
In the wine laboratory at Nordic Sea Winery
In the wine laboratory at Nordic Sea Winery, copyright R Eriksson

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?