Naturviner med Vin & Natur, omgång två, champagner

Dela / gilla:

Den 20 augusti var Mattias Heldner på Vin&Naturs sortimentsprovning för BKWines räkning. Tidigare har BKWines Magnus Reuterdahl gett er sina intryck från provningen. Här följer Mattias kommentarer. 

Jag har träffat Vin&Natur vid ett flertal tillfällen och tycker att de är en av de mest intressanta vinimportörerna i Sverige. Först och främst för att de har en spännande samling producenter, men i min bok är det även ett plus att alla är naturvinsproducenter.

Vin&Natur har huvudsakligen franska viner, men även någon enstaka Katalansk och Siciliansk bonde i stallet. Sortimentsprovningen visade upp en del Bourgogne, ganska mycket Loireviner, Juraviner och blandade sydfranska. I min rapport tänker jag dock koncentrera mig på deras Champagner (se även Vin & Naturs ”bönder”).

Jag har vid lite olika tillfällen provat viner från Laherte Fréres från Chavot, Olivier Horiot från Les Riceys, Bérèche et Fils från Ludes, Christophe Mignon från Festigny, La Closerie från Gueux och Vouette & Sorbée från Buxiers-sur-Arce. Små byar, mycket små producenter, många spännande viner inklusive ett gäng rosé de saignée.

Champagne Laherte Freres blanc de blancs Brut Nature
Naturvinet Champagne Laherte Freres blanc de blancs Brut Nature, Copyright Magnus Reuterdahl

Min personliga uppfattning är att om man får chansen att smaka viner från den sistnämnda firman (t ex Cuvée Fidèle), oavsett tillfälle, får man absolut inte missa den! Laherte Fréres har också kuriositeten med ett vin gjort på alla sju (!) champagnedruvorna som förstås heter Les 7 (Les Clos).

Till sortimentsprovningen hade de tagit med viner från Laherte Fréres, Bérèche et Fils och Christophe Mignon och alla var vita. Utöver det var det stor spännvidd: från blanc-de-blanc (t ex Laherte Fréres Blanc de blancs, brut nature och Bérèche et Fils Les Beaux Regards); blandning av chardonnay, pinot noir och pinot meunier (t ex Bérèche et Fils ”Le Cran” 2005 och Extra Brut Réserve); via en solera på en tredjedel vardera av chardonnay, pinot noir och pinot meunier som påminner en hel del om Selosses Substance (Bérèche et Fils Reflet d’Antan); till blanc-de-noir på 100 % pinot meunier (Laherte Fréres Les Vignes d’Autrefois 2008 och Christophe Mignon Brut nature).

Laherte Fréres Blanc de blancs, brut nature var riktigt torr, frisk med äpplen, fläder och lime och någon antydan till gula plommon.

Laherte Fréres Les Vignes d’Autrefois 2008 var ung, torr och frisk och hade en mycket rik doft av röda vinbär, hallon och körsbär. Man kunde inte låta bli att tänka på rödvin.

Bérèche et Fils ”Le Cran” 2005 vann en blindprovning jag ordnade tidigare i år. Vinet är rent, koncentrerat, friskt och elegant. Det har mogen röd frukt, lite tropisk frukt och mineral. Mycket gott!

A glass of champagen with bubbles
Ett glas champagne, copyright BKWine Photography.

Bérèche et Fils Extra Brut Réserve är återigen ett riktigt torrt, friskt vin med röd frukt och särskilt hallon.

Bérèche et Fils Les Beaux Regards var friskt och mineraligt, olika citrusfrukter dominerar intrycket.

Bérèche et Fils Reflet d’Antan var mer komplext, med tydlig oxidation, mer avrundad syra och mer framträdande ekfatslagring. Spännande!

Christophe Mignon Brut Nature var torrt, friskt, med äppelkartig syra och röda bär och hallon.

Mattias Heldner skriver om provningar och evenemang för BKWine.

[box type=”info”]Ta chansen och besök några spännande champagneproducenter själv. BKWine arrangerar Vinresor till bl.a. Champagne med vingårdsbesök och vinprovningar.[/box]

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?