Vad man behöver göra för att sälja sina viner bättre i Sverige

Dela / gilla:

BKWine intervjuas i den italienska tidningen WineMeridian

Den italienska nättidningen WineMeridian har just publicerat en intervju med oss om vad (utländska / italienska) vinproducenter behöver tänka på för att sälja vin bättre i Sverige. Eller för att uttrycka det på ett annat sätt, vi förklara lite om hur den svenska vin marknaden fungerar och om marknadsdynamiken.

Intervjun publicerades på WineMeridians webbsajt och är både på engelska och på italienska.

WineMeridian logoVi beskriver den svenska marknaden med främst italienska vinproducenter i åtanke, så en del av intervjun handlar om vilken plats italienska viner har på den svenska marknaden. Men kärnan i intervjun är egentligen vad alla vinproducent behöver tänka på när man närmar sig den svenska marknaden.

I själva verket kan man nästan säga att det är råd som kan vara lämpliga för att närma sig en vilken ny marknad eller ett nytt land som helst. Tänk på konsumenternas preferenser, titta på hur marknaden fungerar och marknadsdynamiken, hitta en bra agent eller importör på marknaden, etc.

Shelfing with wine in a Systembolaget shop
Shelving with wine in a Systembolaget shop, copyright BKWine Photography

Till viss del är det naturligtvis specifika saker för Sverige. Det finns två egenheter på den svenska marknaden som man bör särskilt tänka på:

Den svenska marknaden är mycket trenddriven: I Sverige tycker man om att tänka på den svenska marknaden som varande ”i framkant av utvecklingen i vinbranschen”. Det är naturligtvis sant på ett sätt. Den svenska marknaden är ofta snabb att ta upp ”nya trender”, som t.ex. sommarvin smaksatt med frukt, eller mindre eklagring i vinproduktionen. Men ett annat sätt att se på det är att den svenska marknaden har lätt för att svepas med av marknadsföringskampanjer, marknadsföring som ofta görs i andra länder, och även med kampanjdrivna konsumenttrender i andra länder, främst anglosaxiska sådana.

Den svenska marknaden är mycket homogen: På ett sätt är detta självklart, vi har ett monopol (som dock endast står för 50 % av konsumtionen) så detaljistledet är per definition homogen. Men det är också något som gäller om man tänker på konsumenternas smakpreferenser. Alla gillade Rioja på 80-talet. Sedan gillade alla australiska chardonnay. Nu gillar alla italiensk Amarone. Och i dag är alla, inte minst vinjournalister, överens om att roséviner är utmärkta och verkligen är kvalitetsviner. Nästan ingen har en annan åsikt. Ingen vågar säga att rosé ofta är mycket ointressant… Ibland är detta en effekt som nästan ger intryck av masspsykos.

De två sakerna hänger givetvis ihop.

Det finns mycket mer som vi kan säga om detta, men inte i dag.

Läs intervjuerna på WineMeridian:

The interior of Systembolaget, the Swedish retail monopoly with bag in box cartons
The interior of Systembolaget, the Swedish retail monopoly with bag in box cartons, copyright BKWine Photography

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?