Jura Wine av Wink Lorch | Bokrecension

Dela / gilla:

Boken Jura Wine av Wink Lorch innehåller all information som du någonsin kan behöva om vin från Juras vindistrikt i östra Frankrike. Den innehåller vinproducentprofiler, detaljerad information om vingårdarna, historien, druvsorter och mycket, mycket mer. Den är utgiven på eget förlag och tillgänglig online.

Jura Wine by Wink Lorch cover
Jura Wine by Wink Lorch cover, copyright BKWine Photography

Det är en imponerande lunta; Det är svårt att föreställa sig någon annan bok som innehåller så mycket information om juraviner och Jura-regionen: historia, personligheter, druvsorter, geologi, några sidor till och med om gastronomin och om att resa i regionen. Den har också ett antal utmärkta kartor.

Wink har uppenbarligen tillbringat många veckor och månader på plats för att ta fram material till denna bok. Faktum är, det är mer korrekt att säga flera år. Wink bor en del av året i denna del av Frankrike så hon har samlat på sig en häpnadsväckande djup kunskap om vinerna.

Större delen av boken handlar med rätta med alla vinproducenter i regionen: producentprofiler, provsmakningskommentarer, familjehistorier osv och även kontaktuppgifter om du vill besöka dem.

Boken har en nackdel, den är så full av information, så faktaspäckad, så att det är nästan överväldigande att börja läsa den. Det är inte en bok för den som söker en liten kort introduktion till Jura och dess viner.

Det är en bok för vinälskare som vill veta med om Jura, massor om Jura. Det är också en bok som kan fungera som en referens, som du doppa näsan i när du behöver lite information om en viss producent eller annat.

Kanske en uppföljning skulle kunna vara en mer lättsam introduktion och översikt till juraviner?

Titta på videon för en närmare titt på boken:

En annan intressant aspekt av boken är att den är ”självpublicerad” av Wink Lorch på ett eget förlag med hjälp av Kickstarter, den kända crowd-funding-plattform. Hennes ursprungliga projekt på Kickstarter, Jura Wine, The Book var att få ihop 7500 GBP. Stödet från vinälskare och juraentusiaster var dock så stor så att hon faktiskt fick ihop nästan dubbelt upp mot målsumman. Detta gav henne resurser att göra boken ännu mer ambitiös.

Boken finns tillgänglig på Winks webbsajt, Wine Travel Media, för 25 pund: Jura Wine av Wink Lorch. (Bry dig inte om beteckningen ”advanced book sales”, det är där du köper boken men du behöver inte en doktorsexamen för att köpa den.)

Jura Wine by Wink Lorch
Jura Wine by Wink Lorch, copyright BKWine Photography

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

3 svar

  1. Trevligt att se denna utmärkta bok uppmärksammas. Håller dock inte med om att den är överväldigande; efter att ha läst den kände jag mig lagom mätt, men sugen på ännu mer information, så jag ser det snarare som en introduktion – förvisso bred – till Jura.

    Kan rekommendera hennes senare bok om Savojen också, mycket läsvärd. Hade hoppats på att hon i den hade passat på och inkluderat Aostadalen, då den verkar glömmas bort både av dem som skriver om Frankrike, liksom av dem som täcker Italien. En uttömmande bok om Aosta – och kanske även Ossolano, som ju brukar behandlas ganska litet i böcker om Piemonte – vore nåt att skriva. Eller känner ni till tips på sådana böcker?

  2. Absolut. Winks bok om Savoie är också bra. I samma stil. Att någon skulle skriva en bok om Valle d’Aosta verkar lite långsökt tyvärr. Ett vindistrikt på 400 hektar med en minimal export. Hur många exemplar skulle en sådan bok kunna tänkas sälja? Det måste ju finnas någon sorts ekonomi även i böcker. Vi nämner dock Valle d’Aosta i ”Vinets underbara värld”.

  3. Tack för svar. Ja, du har rätt att det vore för smalt förstås. Mer gångbart och verkligt relevant kunde dock vara en bok om alla alp- och föralpsviner, från alla vinklar: vad som förbinder stilarna i Savojen, Aosta, Ossoloano, Schweiz, Sydtirol etc. Finns ju redan en liknande bok – om än inte så lyckad i min mening – om vulkanviner …

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?