Amarone på längden och bredden, vi provar toppviner från Masi

Dela / gilla:

BKWine träffar Mr Amarone i Stockholm

I distriktet Valpolicella i Veneto i norra Italien gör man det berömda amaronevinet. Där finns både stora kända vinproducenter och små vingårdar. Masi tillhör en av de största. Sandro Boscaini har under många år varit en centralfigur för amarone och en av de som bidragit till att höja kvaliteten och göra vinet omåttligt populärt. När Boscaini nyligen var i Stockholm presenterade han en vertikal- och horisontalprovning för BKWines Roland Eriksson.

Sandro Boscaini of Masi
Sandro Boscaini of Masi, copyright Roland Eriksson

Familjen Boscaini har anor sedan slutet av 1700-talet i Venetoregionen. Namnet Masi kommer från vingården ”Vaio dei Masi” i Negrar-dalen som man fortfarande äger. Idag är det Sandro Boscaini som driver Masi tillsammans med sonen Raffaele och dottern Alessandra.

Firmans specialitet är amarone, ett vin som är tillverkat enligt appassimento-metoden på torkade druvor, en metod som har anor sedan romartiden i Valpolicella. Fast då avbröt man jäsningen i förtid för att få ett sött vin som då värderades högst (söta viner på torkade druvor brukar kallas passito).

”Modern” amarone, med början på 1950-talet

Amarone i den form vi känner det idag är en ganska modern företeelse. Namnet dyker inte upp förrän runt 1950 och var då ett rätt så rustikt och kärvt vin med många års lagring på ekfat och som såldes mest lokalt.

Med modernare framställningsteknik är amarone idag ett fylligt och fruktigt vin med rätt lena tanniner, gott både att dricka ungt och att lagra i 30 år. Den stora efterfrågan bland annat i Sverige gör att det hela tiden kommer ut nya producenter med viner som säljs betydligt billigare än ”normalt” när man tummar på kvaliteten genom att tillverka vinet exakt som lagen kräver men inte mer!

Landscape in Valpolicella, Veneto
Landscape in Valpolicella, Veneto, copyright BKWine Photography

Amarone i Valpolicella i Veneto vid Gardasjön

Amarone tillverkas i distriktet Valpolicella i distriktet Veneto i närheten av Verona och Gardasjön. Områdets mikroklimat med inte alltför varma dagar gör att druvorna får mogna långsamt.

De lokala druvorna corvina, rondinella och molinara ger ett neutralare vin än en druva som till exempel cabernet sauvignon som i praktiken skulle vara omöjlig att torka utan att man fick ett vin med överdrivna och beska aromer.

The arena in Verona, Veneto
The arena in Verona, Veneto, copyright BKWine Photography

En komplicerad tillverkningsprocess: appassimento

Efter skörden får druvorna ligga och torka till minst den 15 december efter skörden, men kvalitetstillverkare som Masi låter dem torka i minst 100 dagar tills i mitten / slutet januari året efter, s.k. appassimento.

Druvorna torkas traditionellt i träracks med bambubotten, så kallade arele. Vissa producenter föredrar plastbackar vilka är lättare att rengöra och att sterilisera.

Det som gör det hela så kostsamt är att man bara bör använda perfekta klasar, handplockade och utan fel. Dåliga druvor, som möglar eller ruttnar under torkningen, måst hela tiden sorteras bort medan de som drabbas av ädelröta är positivt för vinet.

Man använder torkvindar där man manuellt styr luftväxlingen genom att öppna och stänga luckor. Vissa använder fläktar och andra både temperatur och klimatkontrollerade rum. När druvorna torkat tills i slutet av januari har de minskat i vikt 30-40 %. Då pressar man dem och de får jäsa till en alkoholhalt på cirka 15-17 % vol.

Grapes drying for amarone in Valpolicella
Grapes drying for amarone in Valpolicella, copyright BKWine Photography
Grapes drying at appassimento i Valpolicella
Grapes drying at appassimento i Valpolicella, copyright BKWine Photography

Mister Amarone är oroad för kvaliteten och amarones framtid

Sandro Boscaini är en av de största förespråkarna för att värna om kvaliteten, därav smeknamnet ”Mister Amarone”. Han säger ”jag är orolig för amaronevinernas framtid. Nya producenter fuskar med torktiden och tar ut alldeles för stora skördeuttag för att kunna tillverka ett billigare vin. Priset för en flaska amarone måste i konsumentledet bli minst 250 kr, annars kan det inte bli bra!”

”Och när jag igår gick runt på Systembolaget förvånades jag över alla boxviner som hette Appassimento! Det kan inte ett vin heta det är ju en tillverkningsprocess! Och dessutom kommer inte de flesta från Veneto där mikroklimatet och druvorna är mest lämpade för torkningen utan de flesta kommer från södra Italien.”

Sandro Boscaini fortsätter: ”Vi har en egen experttrupp som har förfinat tillverkningen som vi kallar appaxximento. Vi är även de första som infört ett system med att sätta ut årgångens kvalitet med 1-5 stjärnor. Bara 8 årgångar har fått 5 stjärnor under en 50 års-period.”

Sandro säger visserligen att man sätter ut stjärnorna på etiketterna, men personligen har jag nog bara sett det på 5 stjärniga år.

Grapes in pergola destined for Valpolicella amarone
Grapes in pergola destined for Valpolicella amarone, Valpolicella Veneto, Italy, copyright BKWine Photography

Masis amaroneviner

Masi tillverkar 5 st olika Amaroneviner som jag hade möjlighet att provsmaka i en horisontal- och vertikalprovning.

Masi Costasera

Amarone Della Valpolicella Classico DOC (* se fotnot).

Basamarone tillverkad av druvor från olika vingårdar.

Masi Costasera 1997 (*****)

Rödbrun färg, stor, mogen, lätt parfymerad doft, med inslag av russin och fikon, smaken fyllig, mogen, mörkfruktig, med russin, torkad frukt och med viss syra och tanniner, längd, 15 %, 85 p.

Masi Costasera 2000 (****)

Rödbrun färg, stor mörkfruktig, lätt parfymerad doft, med inslag av russin och fikon, smaken är mogen, russin och svarta vinbär, aningen syrlig, lite tanniner, längd, 15 %, 86 p.

Masi Costasera 2009 (****)

Röd färg, ung, medelstor, bärig doft, med inslag av peppar, svarta vinbär och russin, smaken är ung, fyllig, röd och mörkfruktig, med inslag av skogshallon svarta vinbär, gula russin och vanilj, vinner nog på 2-3 års lagring, 15 %, 84 p.

Wooden vats in the cellar
Wooden vats in the cellar at Masi, copyright BKWine Photography

Masi Riserva Di Costasera

Amarone Della Valpolicella Classico DOC (*).

Speciellt utvalda druvor med inblandning av oseleta-druvan, med 120 dagars torktid, och delvis lagrad i ny ek.

Masi Riserva Di Costasera 2008 (***/****)

Mörk brunröd färg, stor, rätt ung, koncentrerad och syltig doft, med inslag av björnbär, svarta vinbär och gula russin, smaken är rätt ung, fyllig och koncentrerad, med viss sötma, fat, vanilj och tanniner, bör lagras, 15,5 %, 85 p.

Amarone Classico aging in oak cask
Amarone Classico aging in oak cask, Valpolicella Veneto, Italy, copyright BKWine Photography

Masi Vaio Armaron

Amarone Della Valpolicella Classico DOC (*).

Enskild vingård från Gargagnagodistriktet i Sant´Ambrogio, 185-265 m över havet, delvis lagrad i körsbärsträ.

Masi Vaio Armaron 1997 (*****)

Rödbrun färg, Stor, mogen, mörkfruktig doft, med inslag av russin, sötlakrits och örter, smaken är mogen, fyllig, mörkfruktig, med inslag av mint, torkad frukt, örter och vanilj, lång, 15,5 %, 87 p.

Masi Vaio Armaron 2000 (****)

Rödbrun färg, Stor, rätt mogen, mörkfruktig, lätt parfymerad doft, med inslag av russin, örter och körsbär, smaken är fyllig, mogen, mörkfruktig, med körsbär, mint och örter, med lena tanniner, lång, 15,5 %, 87 p.

Masi Vaio Armaron 2007 (*****)

Mörk brunröd färg, medelstor, rätt ung doft, med inslag av mörka bär och fikon, smaken är fyllig, ung, mörkfruktig och mjuk, lång, 15,5 %, 86 p.

Corvina veronese grapes in the vineyard
Corvina veronese grapes in the vineyard, copyright BKWine Photography

Masi Campolongo Di Torbe

Amarone Della Valpolicella Classico DOC (*).

Enskild vingård från Torbedistriktet i Negrar 375-400 m över havet.

Masi Campolongo Di Torbe 1997 (*****)

Rödbrun färg, stor rätt mogen, mörkfruktig och kryddig doft, med inslag av russin, körsbär och läder, smaken är fyllig, rätt mogen, med drag av russin, svarta vinbär och plommon, lång, 16 %, 90 p.

Masi Campolongo Di Torbe 2000 (****)

Mörk rödbrun färg, stor rätt mogen mörkfruktig och kryddig doft, med inslag av körsbärssylt och …kork? Smaken är fyllig, mogen, mörkfruktig, koncentrerad och lite syltig med en biton. Vi var 4 personer vid vårt bord som förde en liten diskussion om denna flaska var korkskadad eller inte. Och resultatet blev ett tveksamt “ja”, 16 %.

Masi Campolongo Di Torbe 2007 (*****)

Mörk brunröd färg, medelstor rätt ung och kryddig doft, med inslag av mörka bär, svarta vinbär, körsbär och fikon, smaken är ung, fyllig, mörkfruktig, mycket koncentrerad, med körsbär, russin och torkad frukt, lång, 16 %, 91 p.

Amarone Classico Campolongo at Masi
Amarone Classico Campolongo at Masi, copyright BKWine Photography

Masi Mazzano

Amarone Della Valpolicella Classico DOC (*).

Enskild vingård i Negrar på märgeljord från kritperioden (Cretaceous marl) 350-415m över havet.

Masi Mazzano 1997 (*****)

Rödbrun färg, stor rätt mogen, mörkfruktig och kryddig doft, med inslag av russin och torkad frukt, smaken är fyllig, rätt mogen och mörkfruktig, med svarta vinbär, mörka plommon och örter, lång, 16 %, 92 p.

Masi Mazzano 2000 (****)

Mörk rödbrun färg, stor, mogen och mörkfruktig doft, med orientaliska kryddor, russin och läder, smaken fyllig, mogen och mörkfruktig, lite syltig med bra koncentration och längd, 16 %, 89 p.

Masi Mazzano 2007 (*****)

Mörk rödbrun färg, medelstor, rätt ung och kryddig doft, med inslag av mörka bär, svarta vinbär, körsbär och russin, smaken är fyllig, mörkfruktig och ung, med svarta vinbär, körsbär och russin, lite hårda tanniner, lång, 16 %, 92 p.

Grapes for amarone in appassimento
Grapes for amarone in appassimento, copyright BKWine Photography

Sammanfattningsvis var det kul att vara med om en så här pass intressant provning i Masis och Philipson Söderbergs regi. Till skillnad från alla viner jag provat från Toscana från årgång 1997 de senaste åren så visar ingen av dessa amarone den minsta tendens till trötthet utan går att lagra en hel del år till. Årgång 2000 har kanske inte riktigt lika stor potential utan är goda nu och ett bra antal år framåt, medan 2007 som också är en stor årgång, som framförallt i Campolongo Di Torbes och Mazzanos fall säkert kan utvecklas i över 30 år utan problem i en bra källare!

Redaktionens kommentarer:

(*) DOC och DOCG

Fram till och med 2009 var amarone DOC. 2010 uppgraderades amarone till DOCG (men beteckning kan användas för vin f.o.m. 2008 om reglerna följts). Det finns nu fyra olika appellationer i området:

  • Valpolicella DOC, ca 37 % av produktionen
  • Valpolicella Ripasso DOC, ca 40 %
  • Amarone della Valpolicella DOCG, ca 22 %
  • Recioto della Valpolicella DOCG, ca 1 %

Vinerna kan ha tilläggsbeteckningarna:

  • Classico: druvorna kommer från ett mindre ”klassiskt” delområde
  • Superiore: från ”utvalda” druvor och med minst ett års lagring. Kan även vara vingårdsbetecknad.
  • Valpantena: ett deldistrikt

”Billiga” amarone

Om ”billig” amarone och amaroneimitationer är ett hot mot amarones framtid, som Sandro Boscaini anser, är ett omdebatterat ämne. Per skrev nyligen en debattartikel på det temat där han hävdar att det bara är en naturlig följd av amarones stora framgångar, och att det inte nödvändigtvis är något negativt: Alla dessa nya (ganska) lågprissatta viner, appassimento, ripasso, passito, ”baby- amarone”, bör en vinälskare oroas över det? Vad anser du?

 Masi amarone i Sverige

I Sverige finns tyvärr bara sex olika varianter av Masis amarone, fyra i Systembolagets sortiment och två i importörernas beställningssortiment (**):

Masi amarone i Sverigepris SEK
Systembolaget
Masi Costasera 1998, Amarone Classico Contemporary Art by Ernst Billgren500,00
Masi Amarone Costasera 2009284,00
Masi 2008 Riserva Costasera473,00
Serego Alighieri Vaio 2007, Amarone395,00
Bestallningssortimentet (**)
Masi 2009 Amarone Costasera, halvflaska150,00
Masi 2008 Costasera, dubbelmagnum1506,00

(**) Fotnot: ”Beställningssortimentet” = Importörernas sortiment.

Det är importörerna som väljer ut vinerna i beställningssortimentet (BS). Det är importörerna som lagerför varan och som står för transportkostnaden. Transportkostnaden är med andra ord inbakad i priset. Systembolaget utför ingen ”kvalitetskontroll” eller urval i BS. Därmed inte sagt att vinerna i beställningssortimentet är sämre, eller mindre intressanta. Oftast tvärt om! I “beställningssortimentet” hittar man ofta mycket intressantare viner än i Systembolagets “standardsortiment”.

Därför är det fel att räkna in BS i ”Systembolagets sortiment” som vissa monopol-debattörer gör för att vilseleda. Tack vare påtryckningar från EU tvingades Systembolaget att acceptera ”beställningssortimentet” för några år sedan. Detta har lett till att det idag finns många fler viner att tillgå i Sverige än i det smala och begränsade sortiment som Systembolaget självt har.

BS är importörernas sortiment; Systembolaget är bara utlämningsställe. Det är viner som du skulle hitta i vanliga vinbutiker om vi inte hade monopol. Plus många andra som också skulle hitta till Sverige om monopolet slopades, nya spännande viner som inte alls finns i Sverige idag.

Det är lätt att beställa viner ur beställningssortimentet: Man gör det direkt på Systembolagets sajt eller via vinimportören. (Red.)

Roland Eriksson skriver på BKWine Magazine om provningar hos vinhandlare och vinimportörer i Sverige. Roland har tidigare skrivit en bok om cognac (En handbok: cognac, 2007) liksom en om rom och en om te.

[box type=”info” style=”rounded” border=”full”]Valpolicella sträcker ut sig i ett böljande område nordväst om den vackra staden Verona, känd bland annat för sin arena. Det absolut bästa sättet att komma amaronevinerna in på livet, prova vinerna, och se hur tillverkningen går till är på en vinresa till Veneto-Valpolicella-amarone med BKWine. Nästa resa blir i september!

Res till världens vindistrikt med experterna på vin och specialisten på vinresor![/box]

Harvesting grapes in Valpolicella for amarone
Harvesting grapes in Valpolicella for amarone, Valpolicella Veneto, Italy, copyright BKWine Photography

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?