Alla dessa nya billiga ”amarone-kloner”, är det ett problem?

Dela / gilla:

Alla dessa nya (ganska) lågprissatta viner, appassimento, ripasso, passito, ”baby- amarone”, bör en vinälskare oroas över det?

Jag fick en intressant fråga på email från en person i vinbranschen. I korthet: ”Det finns mer och mer ”billig amarone” (eller ripasso, appassimento, passito), inte minst i Sverige på Systembolaget, där amarone har blivit fantastiskt populär (men inte bara, även i andra länder). Vad tycker du, Per, om denna utveckling? Ser du ett problem med alla dessa nya ’billiga amarone’”. Intressant fråga!

Här är mitt svar:

Jag antar att det är en naturlig utveckling, med tanke på den explosionsartade ökningen i popularitet av amarones (och liknande viner), särskilt i Skandinavien.

I grund och botten är ”klassiska” eller traditionella amarone (om nu det finns något sådant) dyra eller mycket dyra viner. Fram tills nyligen var det svårt att hitta något som kostade mindre än 300 kronor eller, möjligen, 200 kronor.

Det finns ingen annan kategori vin (utom kanske champagne) där ”genomsnittlige” konsumenten är beredd att betala så mycket pengar för en simpel flaska vin. I alla andra kategorier av vin tycker de oftast att något som kostar mer än 100-120 kronor är dyrt. Men inte för amarone.

Amarone Classico aging in oak cask
Amarone Classico aging in oak cask, Valpolicella Veneto, Italy, copyright BKWine Photography

Varför det är så och varför amarone (etc) har blivit så otroligt populärt är något som jag inte riktigt förstår. Jag har inget annat svar än att folk gillar viner som är kraftigt extraherade, kraftfulla, ibland sötaktig med massor av koncentrerad, mogen frukt. Plus att ”amarone” är väldigt lätt att komma ihåg som namn.

Men det är fortfarande mycket pengar, 300 kr eller så, och om man, som vinproducent, vill nå en större marknad med sina viner måste man ha billigare versioner.

Så jag är inte särskilt förvånad över att många producenter i Venetien / Veneto (och även i en del andra regioner, och till och med i andra länder nu!) frejdigt producerar kvantiteter av lägre prissatta appassimento- (eller passito- eller ripasso-) viner. Ingen tvekan heller om att de är av sämre kvalitet än ”äkta varan”. (För en kort tid kallades de ”baby amarone” eller ”mini-amarone” fram tills amarone-folket lyckades förbjuda det.)

Är det att ”lura” kunden? Nej, det tycker jag inte det är. De flesta konsumenter förstår att ett vin för 120 kronor inte är av samma kvalitet som ett för 350 kronor. Lite på samma sätt som att billiga mousserande vin ger lite av glamouren i (den mycket dyrare) champagnen, men folk inser att det inte är riktigt samma sak. Och de betalar mindre för det.

Grapes on shelves for drying for making amarone in Valpolicella
Grapes on shelves for drying for making amarone in Valpolicella

Men jag ser inte riktigt något problem med det. En vinstil har en stor framgång vilket innebär att fler producenter vill göra liknande viner. Och vissa vill sälja till en bredare publik, och behöver därmed göra billigare viner.

Jag skulle kunna dra en parallell med den Nya Världen. För 30-40 år sedan hade vi inte viner från Nya Världen. Det var Frankrike som gällde, och lite Italien, och sedan inte mycket mer (förutom vissa nischviner). Men så började folk göra billiga (och ibland till och med bra) viner i Nya Världen. Var det ett problem? Inte från vin-konsumentens perspektiv. Kanske från perspektivet av en vinproducent i ”gamla världen”, som nu helt plötsligt står inför ökad konkurrens. Om han inte var bra på att hålla jämna steg med denna nya marknad, denna nya konkurrens, så kanske han fick kämpa för att överleva. Jobbigt. Men för konsumenten är det huvudsakligen bra med mer konkurrens. (Monopoltillskyndare, begrunda detta noga!) Fler valmöjligheter. Bättre valuta för pengarna. Men naturligtvis också mer komplext, ett svårare val, mer att välja från.

(Eller ta ett annat exempel, som kanske kan kännas mer näraliggande: var det ett problem när andra vindistrikt än Bourgogne började göra (måttligt prissatta) chardonnayviner? Kanske ett problem för vissa bourgogneproducenter. Men inte för konsumenter. För konsumenten var det bara bra.)

Situationen är likartad med ”billig amarone”.

Personligen kanske jag inte gillar dem, men många människor gör, så varför skulle de inte produceras?

Du säger att den här ”frågan” ger dig huvudvärk. Ja, om du dricker för mycket av dessa billiga viner så kan jag förstå varför. ;-) Men det faktum att man nu producerar ”billig amarone” (passito, ripasso…) som köps och dricks bör inte ge dig en huvudvärk, tycker jag. Jag ser inte något problem med det.

Har jag fel? Vad är din åsikt? Skriv en kommentar!

[box type=”info” style=”rounded” border=”full”]

Den äkta amaronen gör man i Veneto i norra Italien. Vill man prova många utsökta amarone, och andra goda viner från Veneto, så kan man göra det på en vinresa med BKWine! Nästa ”amarone-resa”: 17-21 september.

Res till amarones vindistrikt och hela världens vinregioner med experterna på vin och specialisten på vinresor!

[/box]

Grapes in pergola destined for Valpolicella amarone
Grapes in pergola destined for Valpolicella amarone, Valpolicella Veneto, Italy, copyright BKWine Photography

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?