Gör man bra vin i Washington och Oregon? Jo!

Dela / gilla:

Judgement of Sweden; hur faller domen om de amerikanska vinerna?

I nordvästra hörnet av USA finns två spännande vindistrikt: Washington (State) och Oregon. Klimatet är nordligare än i Kalifornien. Därför hittar man här framför allt druvsorter som trivs i svalare klimat, t.ex. pinot noir och riesling. På Systembolaget finns endast sju viner från Washington och två från Oregon. Lite fler finns i importörernas beställningssortiment. Så när dessa vinproducerande delstater kommer till Sverige för att visa upp sina viner är det ett spännande tillfälle att prova vin från två kvalitetsdistrikt i USA. BKWines Anette Zellén Söderström deltar i juryn och hennes dom faller positiv. Här får du de bästa vintipsen.

”Judgement of Sweden”. Så ljöd inbjudan från Oregon Wine och Washington State Wines organisationer. Rubriken till inbjudan är förstås inspirerad av 1976 års ”tävling” Judgement of Paris, där viner från USA i en blindprovning ”vann” över de franska och fick hela världen att häpna, och ställas på ända.

Oregons viner

Pinot noir, Fixin, Cote de Nuits
Pinot noir, copyright BKWine Photography

Willamette Valley i Oregon ligger på samma breddgrad som Bourgogne och har också ett liknande klimat. Druvor som kinkiga pinot noir trivs alldeles utmärkt, men också riesling och pinot gris. Chardonnay får här också en svalare ton än övriga nya världen.

Vingårdarna i Oregon är nya. Den äldsta rankan planterades tidigt 60-tal av Richard Sommer. Han planterade bla riesling. Efter en lyckad etablering i Hillcrest började så småningom andra familjer att våga sig på att odla druvor där.

Lite längre norrut i Willamette Valley satte David Lett sina första pinotstockar 1965. Familjer som Adelsheim, Ponzi, Campbell, Sokol Blosser följde raskt efter. Dessa finns på plats här på Operaterrassen och nedan följer lite smakprover.

Givetvis har även Oregon varit med och ”tävlat” mot Frankrike i vin. David Lett vann uppmärksamhet med sitt pinotvin 1979 i Gault-Millau. Efter detta blev Oregon känt som ett distrikt i världsklass.

På bara 50 år har Oregon utvecklats till ett världsledande vinodlingsområdet med 849 vingårdar och 17 godkända appellationer. Vingårdarna vurmar för hantverket och de vill hellre göra kvalitet än kvantitet.

Odlade druvor i procent:

  • pinot 62 %
  • pinot gris 13 %
  • chardonnay 5 %
  • riesling 3 %
  • cabernet sauvignon 3 %

Washingtons viner

Washington State är USAs näst största vinproducerande region. Vinodlingarna ligger öster om bergen i regnskugga. Klimatet kan vara oerhört varmt och torrt och druvorna räddas av de kalla ökennätterna. Temperaturer som kan gå upp emot 50 grader på sommaren gör att druvorna mognar bra. De kalla nätterna på ca 10 grader gör att syran bevaras. Frukten blir koncentrerad med bra syra. Man gör mer vitt än rött.

  • Riesling 21 %
  • Cabernet sauvignon 20 %
  • Chardonnay 18 %
  • Merlot 18 %
  • Syrah 7 %

Washington State har 13 appellationer och över 750 olika vingårdar.

Riesling grapes in a vineyard in Alsace
Riesling grapes in a vineyard in Alsace, copyright BKWine Photography

Goda viner

Några smakprover bland det som presenterades i Stockholm:

Adelsheim Vineyard

I över 40 år har David och Ginny Adelsheim gjort allt för att odla vin på ett hållbart och högkvalitativt sätt. De är innovativa ledare i Oregons vinindustri och har fokuserat på komplexa viner med rikedom och elegans. David var initiativtagare till att ta in kloner från Bourgogne. Idag har Adelsheim vuxit till att omfatta totalt 11 vingårdlägen i Willamette Valley.

Caitlin’s reserve chardonnay, Willamette Valley 2012

Dessa druvor är från dijonklonen. (Red.: se fotnot 1)

Vinet smakar friskt av citrus, blommor och äpplen, bra välbalanserad syra.

Elizabeth’s reserve pinot noir, Willamette Valley 2011

En blandning av de bästa vingårdslägena och flera olika kloner. Vinet är döpt efter deras dotter.

En doft av jordgubbe och skog och smaken lika härlig av jordgubbe, viol och örter. Bra syra och tanniner. Vänta gärna lite med detta vin, även om det redan idag är fantastiskt.

Ribbion Springs, pinot noir 2011

Från ett vingårdsläge, kloner av pommard, wädensvil och dijon.

Koncentrerat och elegant vin med doft och smak av mörka bär och kryddor. Lång eftersmak av kola. Kostar en del, även i USA, men för ett speciellt tillfälle… Beställningssortimentet via Systembolaget 595:-. (Se fotnot 2)

Evening Land Vineyards

Vingården har blivit vald till en av de 10 bästa vingårdarna i USA av bla Food and Wine Magazine.

Här har jag valt ut ett av flera fantastiska viner, det som finns att få tag på helt enkelt.

Seven Springs, La Source pinot noir 2011

Rankorna är planterade på steniga och grunda jordar. En blandning av nya och gamla vinstockar som brukas ekologiskt och biodynamiskt. Naturlig, sval jäsning i öppna kar har gjort detta vin oerhört bärigt. I doft körsbär och örter och smaken är lång med mörka bär och kryddigt avslut. Eleganta tanniner och säkert möjligt att spara ett tag. Beställningssortimentet via Systembolaget 550:-. (Red.: se fotnot 2)

Ponzi Vineyards

Dick Ponzi och hans fru Nancy började med att odla ett par vinrankor i trädgården för hemmabruk. En dröm började så småningom spira och de flyttade tillsammans med sina tre barn till Willamette Valley. 1970 sattes de första plantorna och idag räknas familjegården som en av de bästa i Oregon.

Nancy var djupt engagerad i att sprida kunskapen om vin och Oregon alldeles speciellt. Hon höll föredrag och skrev om mat och vin. Resten av familjen är också intresserade av att utveckla vinodlingen och med engagemang och ambition fortsätter andra generationen att driva vingården vidare.

Riesling 2011

Blommig, fruktig bra syra och lång eftersmak. Kunde lika gärna vara en riesling från Rheingau. Den här beställer jag nu. Mycket prisvärd. Beställningssortimentet via Systembolaget 179:-. (Red.: Se fotnot 2)

Ponzi pinot noir 2011

Dofter av krydda / peppar och mörka bär, smak av svartvinbär och choklad. Väldigt gott. Prisvärd. Beställningssortimentet via Systembolaget 279:-. (Red.: Se fotnot 2)

Ponzi 40th anniversary reserve pinot noir 2010

Dagens höjdare! 30 år gamla vinrankor, mycket äldre än så är inte rankorna I Oregon. Detta vin är oerhört koncentrerat och elegant med kryddiga, bäriga toner. Bra tanniner och inbäddad syra. Beställningssortimentet via Systembolaget 455:-. (Red.: Se fotnot 2)

Oregon må vara ett rätt nytt vinområde, men vinmakarna där har lyckats över förväntan. Samtliga viner jag provade på idag, vita som röda, var oerhört eleganta. De är också ofta ganska högt prissatta. Två köpförslag: rieslingen och pinot noir från Ponzi. Härliga viner till bra pris.

Mer om viner från Washington på BKWine Magazine: Sex vinproducenter och 21 viner från Washington.

Fotnot 1:

Framför allt i vissa vinregioner USA, inte minst i de två nordliga delstaterna, har man ofta för vana att ange vilken klon av en viss druvsort man använder (en klon är en variant av en druvsort med lite annorlunda karaktär). Speciellt är det vanligt för pinot noir som är en druvsort som lätt muterar, som med andra ord har många kloner. I andra delar av världen förekommer detta sällan. (Red.)

Fotnot 2:

”Beställningssortimentet” = Importörernas sortiment.

Det är importörerna som väljer ut vinerna i beställningssortimentet (BS). Det är importörerna som lagerför varan och som står för transportkostnaden. Transportkostnaden är med andra ord inbakad i priset. Systembolaget utför ingen ”kvalitetskontroll” eller urval i BS. Därmed inte sagt att vinerna i beställningssortimentet är sämre, eller mindre intressanta. Oftast tvärt om! Därför är det fel att räkna in BS i ”Systembolagets sortiment” som vissa monopol-debattörer gör för att vilseleda. BS är importörernas sortiment; Systembolaget är bara utlämningsställe. Det är viner som du skulle hitta i vanliga vinbutiker om vi inte hade monopol. Tillsammans med många andra nya viner som inte alls finns i Sverige idag.

Det är lätt att beställa viner ur beställningssortimentet: Man gör det direkt på Systembolagets sajt eller via vinimportören. (Red.)

Anette Zellén Söderström skriver på BKWine Magazine företrädesvis om vin och vinprovningar i Stockholm. Hon är en entusiastisk vinprovare med lång provningserfarenhet och har just börjat utbilda sig till sommelier.

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

3 svar

  1. …you might be interested in a relatively new wine region in NNE central Washington, located in the Lake Chelan, since 2001 have produced good and economical vintages, growers use Estate (local) and Columbia Valley grapes, and are experienced with a flair for fun…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?