2013 och Rheingaus toppar med Theresa Breuer från Georg Breuer

Dela / gilla:

Tyskt vin till mat? Självklart. Tyskt vin är inte bara ”bersåvin”. Speciellt inte när man kommer upp i den kvalitetsnivån där man t.ex. hittar Georg Breuer, en av de bästa vinproducenterna i Rheingau. När Theresa Breuer kom till stan för att presentera den nya årgången av GB Sauvage Riesling och henes fem toppcuvéerna från 2012 så passade vi på att träffa Theresa över en lunch. Och på köpet blev det en högst originell ”vertikal” av några äldre Breuer-viner, som BKWines Anette Zellén Söderström berättar.

Jag välkomnas i dörren av en helt nyinflugen riesling, min ”vardagsriesling”. Den här är från 2013. GB Sauvage Riesling 2013 (Systembolaget 111 kr). Lättdrucken, frisk, kanske något för hög syra för min smak. Jag passar nog på att köpa 2012:orna så länge de finns. 2013 släpps senare i vår. Det är inte bara jag som uppskattar det här vinet, två tredjedelar av vinet exporteras till Sverige!

Theresa Breuer of Georg Breuer in Rheingau
Theresa Breuer of Georg Breuer in Rheingau

Året 2013 i Rheingau

Innan lunch fick jag en pratstund med Theresa. Hon berättar att 2013 var en ganska besvärlig årgång med en lång och kall vinter och vår, utdragen blomning, vilket gjorde att det blev lite frukt. Någon grön skörd behövdes inte göras. Sommaren var däremot väldigt varm och de var tvungna att skörda tidigare än vanligt, vilket gjorde att druvan var mogen men hade väldigt mycket syra kvar. Theresa är ändå rätt nöjd med året, som på först verkade bli en ren katastrof.

När vi satt oss till bords berättar hon att det gått 10 år sedan hennes pappa hastigt gick bort och hon och hennes bror snabbt fick ta över. Idag är det hon och farbrodern som driver det vidare. Tiden har gått oerhört snabbt och hon anser att det fortfarande finns en hel del att göra. De odlar ekologiskt, inte för att få en etikett att sätta på ryggen utan för att hon anser att druvorna och jorden kräver det.

Georg Breuer wines
Georg Breuer wines, copyright A Zellen Soderstrom

Vingårdarna i Rheingau

Rheingau är dryga 2 mil långt och eftersom breddgraden är precis på gränsen för vinodling, ligger de flesta vingårdslägen på ganska branta sydsluttningar ner mot floden Rhen. Även Taunusbergen skyddar mot väder och vind. De flesta handplockar druvorna, både för kvalitetens skull men också för att det är för brant för maskiner. Många gårdar har sina alldeles egna mikroklimat.

Här har man odlat vin sedan 1100-talet och även om det endast är 3 % av allt vin i Tyskland som produceras här är det kanske det viktigaste området kvalitetsmässigt. Riesling är störst med ca 80 % av arealen, men spätburgunder (pinot noir) ökar i popularitet.

Breuer familjen har haft egendomen sedan början av 1900-talet och George (1910-1982) var Theresas farfar. Egendomen har vuxit genom generationerna och idag är arealen 33 hektar. Alla vingårdar ligger i Rheingau och cru-gårdarna Berg Schlossberg, Berg Rottland, Berg Roseneck i Rudesheim, och Nonnenberg i Rauenthal. Vilka vi nu får prova.

Terra Montosa 2012
Riesling Georg Breuer, Rheingau

För att kunna koncentrera cru-vinerna till de allra bästa vingårdslägena har de skapat ett ”andra-vin”. Och vilket andra vin det är! Vinet doftar ljuvligt av gul frukt och honung och tydlig rökig mineralton. Smaken är också något rökig med tropiska frukter i lång eftersmak. Syran är mjuk men tydlig. Systembolaget 199:-.

Berg Roseneck 2012
Riesling Georg Breuer, Rüdesheim, Rheingau

Vinet serverades alldeles för kallt och var därför också neutralt i doft och smak till att börja med. Så småningom kom dock mineraler och citrus fram. Beställningssortimentet (*) 329:-

Berg Rottland 2012
Riesling Georg Breuer, Rüdesheim,
Rheingau

Doftar friskt av citrus och mineral, något lite spritsigt till att börja med, aprikos och gula äpplen, avslutas med eftersmak av grapefrukt. Beställningssortimentet (*) 329:-

Berg Schlossberg 2012
Riesling Georg Breuer, Rüdesheim,
Rheingau

Härligt djup doft av mineral och vita blommor, citrus, aprikos och lite kryddig eftersmak. Ett fantastiskt välbalanserat vin med härlig integrerad syra. Systembolaget: lanseras 2 maj, endast 120 flaskor, 489:-.

Nonnenberg 2012
Riesling Georg Breuer, Rauenthal, Rheingau

Fantastiskt mjuk, fylld av tropiska frukter och honung, lång bra eftersmak av söt citrus. Köp! Systembolaget: 2012 lanseras 2 maj, endast 96 flaskor, 399:-.

Theresa berättar att detta är tredje gången hon har en provning med dessa viner och att de beter sig olika varje gång. Hon har haft helt olika favoriter. Vid bordet är vi dock eniga: Nonnenberg är vår favorit hitintills!

Till det här serveras sparris med hollandaise och då blir samtliga viner från ovan sagoliga i sin matchning, men kanske ändå att Berg Schlossberg vinner den kampen.

Asparagus with hollandaise
Asparagus with hollandaise, copyright A Zellen Soderstrom

En ”vertikal” på flaska och magnum

Nu tömmer vi glasen för att få en minst sagt originell minivertikal av Nonnenberg (Riesling Georg Breuer, Rauenthal, Rheingau):

Georg Breuer Nonnenberg Rheingau
Georg Breuer Nonnenberg Rheingau, copyright A Zellen Soderstrom

Nonnenberg 2002, 75 cl-flaska

Otroligt vital fortfarande, med tropisk frukt och mineral, elegant integrerad syra.

Nonnenberg 2002, magnum

En fruktbomb med fina syror och än mer komplext än ovan. Får man tag på en sådan flaska blir man riktigt lycklig.

Nonnenberg 1994, 75 cl-flaska

Tropiska frukter och citrus, jag tycker den är oerhört levande fortfarande men vid bordet är alla överens om att 2002-orna är bättre.

Nonnenberg 1994, magnum

Rund, något mer kryddig i eftersmaken, man bör nog inte vänta så mycket längre med att dricka dessa.

Till ovan fantastiska viner får vi kalv med härliga tillbehör som matchar alldeles utmärkt, magnum 2002 är så otroligt god och len. [divider_flat]

Vi avslutar lunchen med lite sött:

Berg Roseneck Auslese 2008

Fin mjuk sötma med smak av nötter, persika, som faktiskt matchar rabarberpajen alldeles utmärkt. (375 ml, 419:-, restaurangsortiment)

Trots en ganska försvarlig mängd rieslingviner har tänderna klarat sig bra, mycket pga grand cru-vinerna som är mer eleganta och inlindade med sina syror, framför allt med den sista omgången äldre cru-viner.

Rekommendationerna idag blir: GB Sauvage Riesling 2012, Nonnenberg 2012. Och är man som jag galen i dessertviner (och kanske har en försvarlig mängd rabarber i trädgården) då tycker jag att man investerar i Berg Roseneck Auslese. Det var oerhört smarrigt.

Provningen arrangerades av Vinunic, Georg Breuers importör i Sverige.

(*) Fotnot: ”Beställningssortimentet” = Importörernas sortiment.

Det är importörerna som väljer ut vinerna i beställningssortimentet (BS). Det är importörerna som lagerför varan och som står för transportkostnaden. Transportkostnaden är med andra ord inbakad i priset. Systembolaget utför ingen ”kvalitetskontroll” eller urval i BS. Därmed inte sagt att vinerna i beställningssortimentet är sämre, eller mindre intressanta. Oftast tvärt om! Därför är det fel att räkna in BS i ”Systembolagets sortiment” som vissa monopol-debattörer gör för att vilseleda. BS är importörernas sortiment; Systembolaget är bara utlämningsställe. Det är viner som du skulle hitta i vanliga vinbutiker om vi inte hade monopol. Tillsammans med många andra nya viner som inte alls finns i Sverige idag.

Det är lätt att beställa viner ur beställningssortimentet: Man gör det direkt på Systembolagets sajt eller via vinimportören.

Anette Zellén Söderström skriver på BKWine Magazine företrädesvis om vin och vinprovningar i Stockholm. Hon är en entusiastisk vinprovare med lång provningserfarenhet och har just börjat utbilda sig till sommelier.

[box type=”info” style=”rounded” border=”full”]

I hela Tyskland finns underbara viner, och förstås inte minst i Rheingau. Upplev det vackra landskapet, de underbara vinerna och träffa vinmakarna på en vinresa i Tyskland med BKWine. Vi har det emellanåt på programmet och gör det även som en specialbeställd vinresa.

Res till världens vindistrikt med experterna på vin och specialisten på vinresor.

[/box]

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?