Sex vinproducenter och 21 viner från Washington

Dela / gilla:

Washington är USAs näst största vinproducent. Bara Kalifornien gör mer vin. Men bara ett fåtal viner från Washington finns i Sverige. Systembolaget har endast 8 viner i sitt sortiment. Lite fler finns i vinimportörernas beställningssortiment. Så när USA-specialisten Fine Wines Sweden visade upp ett flertal producenter från Washington så fanns det all anledning att lystra. BKWines Peter Cronström ger dig sitt urval av favoriter bland washingtonvinerna.

Washington blev internationellt känt som vinområde först på 1950 talet. Det har dock producerats viner tidigare men under förbudstiden så upphörde nästan all produktion och efter det så tog det tid innan vinproduktion började igen. När produktionen började igen så var det flesta viner gjorda på grenache men det som gjorde att regionen blev känd var merlotviner på 1970 talet och då blev expansion stor.

I USA på 70- och 80-talet var merlotviner mycket populära eftersom de normalt är lättillgängliga. Washington är idag den näst största vinregionen i USA. Endast Kalifornien är större. Det odlas många olika druvsorter. Störst volym har riesling, cabernet sauvignon, chardonnay och merlot.

På Systembolaget finns idag en handfull producenter från Washington och de var alla representerade i dagens uppställning. Dessutom fanns det 5 nya producenter.

Generellt kan man säga att vinerna är mycket druvtypiska och fruktdrivna. Okomplicerade kan man också säga.

Malbec vines in a vineyards in Mendoza
Malbec vines in a vineyards in Mendoza, Argentina, copyright BKWine Photography

Ett urval av producenter och av viner som presenterades (*):

Powers Winery

Powers Winery var en av de mer intressanta. Man hade med sig en bred uppsättning med viner. De mest intressanta av standard vinerna var 2013 Viogner och 2010 Malbec men man hade också prestigeviner som tre olika cabernet sauvignon baserade viner som var mycket lovande med stor potential.

Som ett sidoprojekt så kommer till hösten tre viner under varumärket Windy Gap på Systembolaget: riesling, chardonnay och cabernet sauvignon. Vinerna kommer att kosta under 100 kronor. De var mycket lovande viner för att vara i den prisklassen.

Mer om Powers Winery.

Milbrandt Vineyards

Milbrandt Vineyards var en annan intressant producent som är en av de största i Washington. Här fanns två viner som stack ut: 2010 The Estates Merlot och 2012 The Estates Viogner båda vinerna med stor potential.

Mer om Milbrandt Vineyards.

Maryhill Winery

Maryhill Winery är ytterligare en av de nya producenterna för Sverige. De har som ambition att producera viner av hög kvalité till rimliga priser. De hade också ett brett sortiment där 2011 Cabernet  Sauvignon, 2010 Sangiovese, 2012 Chardonnay och 2012 Pinot Gris var de mest intressanta.

Mer om Maryhill Winery

Charles Smith Wines

Charles Smith Wines har idag ett flertal viner i Systembolagets standardsortiment och i importörernas beställningssortiment. Mest överaskande var de vita 2012 VINO Pinot Gris och 2012 Eve Chardonnay båda med mycket frukt och syra.

Mer om Charles Smith Wines

Läs mer: Ytterligare en artikel på BKWine Magazine on Charles Smiths viner: Charles Smith – knäpp eller geni?

Betz Family Winery

Betz Family Winery var ytterligare en ny bekantskap där de röda vinerna utmärkte sig, framförallt: 2011 La Cote Rousse Syrah, 2011 Betz Red Bordeaux Blend och 2011 Pere de Famille Cabernet Sauvignon med att mycket frukt och strävhet som bara kan bli bättre med lagring.

Mer om Betz Family Winery

Airfield Estates

Airfield Estates är en producent med genomgående bra viner. Som namnet anger så är vingården anlagd på en före detta flygbas. De viner som utmärkte sig mest var bland de vita 2011 Lone Birch Riesling, 2011 Unoaked Chardonnay och 2011 Lone Birch Gewurztraminer. Framförallt den sista utmärkte sig med mycket syra, en ny upplevelse för den druvan. Bland de röda så var 2011 Aviator Red Bordeaux Blend och Runway Merlot mycket bra viner.

Mer om Airfield Estates

(*) Det var besök i Stockholm av ca 30 producenter från Washington och Oregon. Det blev en mycket intressant genomgång av viner som för många av oss är nya. Viner från Washington och Oregon, provning i Stockholm organiserad av Fine Wines Sweden.

Peter Cronström skriver på BKWine Magazine om provningar hos vinhandlare och vinimportörer i Sverige.

[box type=”info” style=”rounded” border=”full”]

USA är ett spännande vinland. Mycket har hänt under de senaste årtiondena. BKWine arrangerar ännu inga vinresor till USA. Kanske är det dags? Är du intresserad av en vinresa till USA så kontakta oss!

Res till världens vindistrikt med experterna på vin och specialisten på vinresor.

[/box]

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?