De bästa vinerna från den nya årgången från Entre deux Mers

Dela / gilla:

Eleganta och uppfriskande vita viner med en aning parfym från Bordeaux

Varje vår presenterar vinproducenterna i Entre deux Mers vin sina viner för en jury av vinspecialister strax efter att den nya årgången är färdig och buteljerad.. I år valdes fem viner ut som mest representativa för appellationen. BKWines Per Karlsson var en av de som satt i juryn. Han ger dig också sina personliga rekommendationer på favoritviner.

Entre deux Mers vintävling äger rum varje år i april. Alla vinproducenter i Entre deux Mers viner är kan delta. En jury bestående huvudsakligen av vinproffs, journalister, konsulter, utbildare och cavister (vinbutiksägare) provar viner av den senaste årgången.

Judging in a wine competition
Judging in a wine competition, copyright BKWine Photography

Och vinnarna är…

I år valdes fem viner ut av juryn i år så som de som bäst uttrycker Entre deux Mers karaktär:

  • Chateau les Tuileries,
  • Chateau Marjosse,
  • Chateau Martinon,
  • Château Haut Garriga,
  • Chateau Landereau

Med hedersomnämnande till ytterligare två vinproducenter:

  • Chateau Turcaud
  • Chateau Lestrille
Chateau les Tuileries, Entre deux Mers
Chateau les Tuileries, Entre deux Mers, copyright BKWine Photography

Mer bilder nedan.

Men….

Vin tävlingar är inte som andra tävlingar. I ett 100 meters lopp är det odiskutabelt vem som är först. I ett heat med 50 olika viner från Entre deux Mers är det inte nödvändigtvis så att det finns en (eller fem) ”vinnare”. Hur varje vinprovare betygsätter vinerna har oundvikligen att göra med de personliga preferenserna.

Därför – och detta är ett mycket viktigt råd – bör du inte fokusera för mycket på vinpoäng, vinbetyg eller vinpriser från tävlingar. Ta dem som tips till var du kan hitta saker som du gillar, men lita inte på att de säger ”sanningen”. Eftersom det inte finns någon sanning. Eller snarare, det finns lika många sanningar som det finns vinprovare.

I det här fallet, med Entre deux Mers, var tävlingen arrangerad så att varje jurymedlem provade ungefär en tredjedel av de viner som deltog i tävlingen.

Secret wines in competition
Secret wines in competition, copyright BKWine Photography

Mina favoriter bland årets Entre deux Mers

Det var totalt runt 50 viner och jag smakade drygt hälften av dem. Endast en av pristagarna var i min provningsgrupp men jag smakade dem alla efter prisutdelningen. Alla var mycket bra.

Här är min egen lista över favoritviner, bland dem som jag provade blint.

Mitt bästa vin:

  • Château de Beauregard Ducourt. 85 % sauvignon, 15 % sémillon, € 5,50 ex-källaren. En ganska diskret och finstämd doft men läcker i munnen, bra kropp och massor av aromer. Lång. Ren sauvignon blanc-karaktär med lite extra djup från sémillon.
Chateau de Beauregard-Ducourt, Entre deux Mers
Chateau de Beauregard-Ducourt, Entre deux Mers, copyright BKWine Photography

Följt av två ex-aequo

  • Chateau Landereau. 40 % sauvignon blanc, 20 % sauvignon gris, 30 % sémillon, 10 % muscadelle, € 6,20 ex-källaren. En intressant druvblandning som bådar gott. Det skulle kunna ge lite extra kropp och komplexitet. Och faktiskt, lite fylligare än de flesta, välbalanserad, mycket ren och mer komplex än en ren sauvignon blanc.
  • Chateau Ferran. 35 % sauvignon blanc, 15 % sauvignon gris, 35 % sémillon, 15 % muscadelle, € 6 ex-källaren. Mer komplexitet på doften än de flesta med ganska mogen frukt (sent skördad kanske?); bra kropp i munnen men kanske inte så mycket som jag hade förväntat mig från doften. Trevlig frisk syra.
Chateau Ferran, Entre deux Mers
Chateau Ferran, Entre deux Mers, copyright BKWine Photography

Och sedan ytterligare tre ex-aequo

  • Chateau Peyrines, 40 % sauvignon, 50 % semillon, 10 % muscadelle, 5,40 € ex-källaren. Nästan klar färg, ganska lätt bouquet, mycket rent och fräscht med en välbalanserad sauvignon karaktär, en aning CO2 (spritsighet).
  • Fleur de Ninon, 30 % sauvignon blanc, 11 % sauvignon gris, 36 % sémillon, 23 % muscadelle, € 5 ex-källaren. Trevlig frisk frukt i doften, men ganska diskret. Bra kropp i smaken, bra frukt, nästan lite tuggig. Synd att bouqueten inte var mer utvecklad (det drog ner min totala ganska lite), men ändå mycket trevlig.
  • Chateau Tour de Mirambeau, 34 % sauvignon, 33 % sémillon, 33 % muscadelle, € 8,50 ex-källaren. Mycket ren doft, dominerad av sauvignon blanc. Trevlig smak med viss kropp. Välgjord.
Secret wines in competition
Secret wines in competition, copyright BKWine Photography

Årgång 2013

Alla viner från årgång 2013.

2013 var ett mycket svårt år. Det blev betydande hagelskador i vissa områden och vädret var svårt både på våren och i början av sommaren. Den totala skörden nådde bara 60 % av volymen en normal årgång. Många vinodlare hoppas på ett bra 2014 både i kvalitet och i kvantitet. Ytterligare en liten årgång (i volym) kan leda till allvarliga problem för vissa.

Detta sagt, vinerna var alla rena, välgjorda och i det stora hela typiska för appellationen. I genomsnitt kanske lite på den lätta sidan i fråga om volym i munnen och lätt kropp. Å andra sidan är Entre deux Mers inte en region för att hitta fylliga vita viner. Snarare hittar man där lätta aromer och friskhet och en lätt karaktär av sauvignon blanc. Långt ifrån den ibland överväldigande sauvignon blanc-stil som man ibland kan hitta i till exempel Nya Zeeland.

Chateau Marjosse, Entre deux Mers
Chateau Marjosse, Entre deux Mers, copyright BKWine Photography

Vinstilar: lätt sauvignon blanc och mer komplexa blandningar

Om man vill generalisera kan man säga att det finns två typer, två stilar av vita viner i Entre deux Mers: de mycket lätta, lite aromatiska och gräsiga viner som domineras av sauvignon blanc, samt de fylligare och mer komplexa viner där man även använder en väsentlig del sémillon och ibland sauvignon gris eller muscadelle för att bidra lite till mer djup.

Personligen föredrar jag de mer komplexa och fylliga vinerna där det finns en relativt (relativt!) liten andel av sauvignon blanc. Jag tycker de är mer intressanta. Tyvärr är det de lättigenkända vinerna, lätta-att-minnas, gjorda på en enstaka druvsort (eller i alla fall huvudsakligen), sauvignon blanc, som tycks vara mest populära på marknaden. Kanske just därför att de är lättare att känna igen, lättare för den tillfällige konsumenten att komma ihåg. Jag hoppas verkligen att denna trend inte kommer att ta över hela regionen. I så fall kommer vi att förlora en hel del intressanta vita viner, om alla hoppar på ”100% sauvignon blanc”-tåget.

Chateau Martinon, Entre deux Mers
Chateau Martinon, Entre deux Mers, copyright BKWine Photography

Kombinera Entre deux Mers med mat

Den friska syran och den lätta och elegant stilen på vinerna går mycket bra ihop med många olika typer av mat. En klassisk kombination är med fisk och skaldjur. Bordeaux är inte långt från havet och Girondekusten är en av Frankrikes största källor för skaldjur, t.ex. ostron från Arcachon-bukten.

Vinerna går också bra med många olika sorters fisk och lättare kött, så länge du inte tar med för mycket tunga såser.

En annan utmärkt vin- och mat-kombination är Entre deux Mers med ost. Återigen, den höga syran matchar den feta strukturen i ostarna mycket bra, mycket bättre än många tannin-strukturerade röda viner. Definitivt värt ett försök.

Oysters on the half-shell
Oysters on the half-shell, copyright BKWine Photography

Ett ord från presidenten

Här är en kort video från evenemanget med presidenten för ”syndikatet” i Entre deux Mers, Stéphane Defraine, som presenterar resultatet:

Challenge en Entre deux Mers

Om du råkar vara i Bordeaux-regionen i mitten av maj bör hålla ögonen öppna för ett nytt evenemang som kommer att äga rum för första gången i år: Challenge en Entre deux Mers. Det är organiserat för att föra fram alla de olika appellationerna i regionen, inte bara de torra vita i E2M, utan även de röda, rosévinerna och de söta vinerna. Det är ett vackert område att besöka, så om du har möjlighet att åka dit ska du absolut ta tillfället i akt. (Det är faktiskt mycket vackrare än de grusiga sluttningarna i Medoc…)

[box type=”info” style=”rounded” border=”full”]

Entre deux Mers är ett mycket vackert distrikt att resa i och man hittar där många goda viner. Det bästa sättet att uppleva vinerna, gastronomin och landskapet i Bordeaux är att komma på en vinresa med BKWine. Nästa resa till Bordeaux blir 17-21 september.

Res till världens vindistrikt med experterna på vin och specialisten på vinresor.

[/box]

Chateau Haut-Garriga, Entre deux Mers
Chateau Haut-Garriga, Entre deux Mers, copyright BKWine Photography
Shrimps and oysters
Shrimps and oysters, copyright BKWine Photography
Chateau Landreau, Entre deux Mers
Chateau Landreau, Entre deux Mers, copyright BKWine Photography
Bulot, sea snails
Bulot, sea snails, copyright BKWine Photography

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?