Terrassess du Larzacs vinproducenter (1): Mas des Chimères, Mas Conscience, La Peira en Damaisèla, Le Clos du Serres

Dela / gilla:

Ett urval av Terrasses du Larzacs vinodlare (1)

David Furer fortsätter sin artikel om Languedocs Terrasses du Larzac med några av sina favoritproducenter. Terrasses du Larzac är en delregion i den norra delen av Languedoc, där man kan hitta många högkvalitativa producenter. Här är den första delen av Davids urval av vinproducenter.

Mas des Chimères

På en liten halvö som skjuter ut i Lac du Salagou hittar man den ekologiskt certifierade vinodlare Guilhem Dardé. Han anses av många unga vinmakare att vara en av regionens andliga fäder. Han har arbetat med sin far och farbror sedan 1974, lämnade byns kooperativ 1993 för att skapa detta ”chimärernas” vin.

Två typer av jord präglar detta område, 250 miljoner år gamla röda perm-jordar är grunden för dem som har Coteaux du Salagou-appellationen medan basaltplatåerna ger de som har Terrasses du Larzac-appellationen.

Dardés Nuit Grave vin har en majoritet av fruktig syrah som gör det till en mer kommersiellt relevant cuvée, men kanske inte med ett så autentiskt uttryck för terroir, som hans Caminarèm.

Le Mas des Chimères
La Vialle
Octon
34800 Hérault
33 467 96 22 70
www.masdeschimeres.com

Vineyards in the Terrasses du Larzac
Vineyards in the Terrasses du Larzac, copyright BKWine Photography

Mas Conscience

Efter att ha först arbetat med vin i Pic St Loup kom Laurent Vidal 2003 till Larzac med vingårdar köpta av vänner i Aniane tre kilometer ifrån sitt kombinerade hem och vinanläggning där hans 31 acres (13 ha) med grenache, cinsault, carignan, mourvèdre, och syrah odlas biodynamiskt sedan starten. ”Det är alltid soligt här men också väldigt blåsigt. De 35 fot (10 m) höga ravinerna som inramar vår flod för som en tratt vindarna ner från platån och håller nere mögel och svampar vilket gör det enkelt att arbeta biodynamiskt.”

Vidal gör upp till åtta små cuvéer med endast en märkt Terrasses du Larzac eftersom det är den enda lagrats tillräckligt länge för att kvalificera sig för appellationen. En stor tillgång är hans är 60-åriga vinstockar av carignan som växer på sand och grus ovan kalksten. ”Det mesta av vårt arbete är i vingården; om du väntar för länge, för att sedan korrigera i vinkällaren, så är det för sent att göra ett stort vin.” Intressant att notera är att nerven i hans viner ökar allt eftersom jordarna bearbetas naturligt, vilket gör att en elegant stil växer fram.

Mas Conscience
Route de Montpeyroux
34150 Saint Jean de Fos
Tel.: +33 4 67 57 77 42
mas.conscience @ wanadoo.fr

La Peira en Damaisèla

Man bedras av ljuset att tro att man är längre bort än vad man är när man ser tittar ut över landet från de plattare och fjärran delarna av Jonquières och S:t André även om stenjorden skulle göra att man trodde något annat. Ett projekt som drivs av Robert Dougan, Jeremiah Depierre, och Karine Ahton, La Peira uppgår till 35 acres (14 ha) i produktion med en källare som var klar 2011.

Jeremiah Depierre, La Pèira en Damaisèla
Jeremiah Depierre, La Pèira en Damaisèla, copyright David Furer

Ekologisk utan att vara certifierad, något som är vanligt för Larzac, men vad som är ovanligt är att alla röda här är görs appellationsnamnet. ”Ibland är gamla vinstockar för svåra att arbeta; smala och lågt växande eftersom de var avsedda för hästar i stället för mekaniserat arbete”, såger Dougan och tillägger att ”många druvsorter är mer intressant när de är gamla: grenache, cinsault, carignan. Jag tycker att vår regions carignan är mycket bra men jag föredrar de som odlas i Roussillon och på andra ställen på skiffer”, en jordart som inte finns i Larzac.

La Peira en Damaisèla
22 Rue du Portail
34725 Saint-Saturnin de Lucian
Tel.: +33 4 67 44 79 48
lapeira.wordpress.com

Le Clos du Serres

Tillsammans med sin hustru Béatrice, som är vinagronom, och sin svåger Nicolas Mollard, arbetar Sébastien Fillon på 36 acres (16 ha) med syrah, cinsault, carignan och grenache, 7-90 års gamla, köpta 2006. De äldsta carignan växer på ”ruffes-jordar”, en röd jordart av vulkaniskt ursprung nära floden som de för fram som ”sitt arvegods”.

Han är kemiutbildad och studerade lite vin i Beaujolais innan han beslutade sig att bli bonde. Han gick i lära hos en ekologisk odlare som levererar till Duboeuf, där han lärde att noggrant behandla varje mark och varje druvsort för sig för bästa hälsa och deras specifika behov, för att uttrycka individualiteten av varje, men han har bara börjat arbetet med att övergå till att vara helt ekologiskt. ”Vår gemensamma aspekt är friskhet i vinerna som ges av Larzac-platån, druvorna mognar långsamt tack vare den svala luften, den kalkhaltiga alven, och en vattenreserv från flera källor liksom från floden”, sa Fillon till mig.

Ovanliga parallelltrapetsformade betongtankar är grunden i källaren à la sådana som vanligen görs på detta sätt i trä eller stål. Vi startade vår vinprovning med en fantastisk 2010 Le Blanc som består av 80 % grenache blanc och 20 % roussanne, återhållsam och mineralig med diskret syra som stämmer med druvor och stilen … men det är inte rött så det är inte Terrasses du Larzac.

Le Clos du Serres
Route du Viala, Chemin des Condamines
34700 St Jean de la Blaquiere
Tel.: +33 4 67 88 21 96
www.leclosduserres.fr

Detta är den andra av fyra artiklar om viner och vinproducenter i Terrasses du Larzac. Läs mer här:

(*) Denna artikel är en modifierad version av en text som ursprungligen skrevs som ett ”vykort” för Sommelier Journal i USA. Publicerad med tillstånd.

Om du vill veta mer om vinerna och vinproducenterna i Languedoc så kan du läsa boken om Languedocs viner, med Britt och Per Karlsson.

[box type=”info” style=”rounded” border=”full”]

Languedoc är ett av de mest spännande vindistrikten i Frankrike med manga dynamiska och nytänkande vinproducenter. Träffa de mest talangfulla vinmakarna, prova några av de bästa vinerna och njut av den sydfranska maten på en vinresa till Languedoc med BKWine.

Res till världens vindistrikt med experterna på vin och specialisten på vinresor.

[/box]

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?