Bollinger RD 2002, med 11 år på jästen. Del 1: lite historia

Dela / gilla:

Bollinger RD 2002 har sverigepremiär. 2000-talets första årgång av Bollinger RD. En champagne som har vilat på jästfällningen i sin flaska i hela 11 år! Det markerade även 50-års jubileum för RD, serien 1952-2002. För presentationen på F12 Studio stod Bollingers exportchef, (tillika utbildad vinmakare) Karl-Frédéric Reuter, och företagets assisterande Chef de Cave Dennis Bunner. BKWines Roland Eriksson rapporterar, den första av två artiklar.

Vad är det som är så speciellt med Bollinger? Bortsett att den är James Bonds favoritchampagne som första gången dyker upp i Flemings bok Diamonds are Forever från 1956, har den förekommit i hela 13 st Bondfilmer sedan dess. Hemligheten är nog en lite matigare och fylligare stil som beror på dominansen av pinot noir i cuvéen, och att den första jäsningen sker på 30-100 år gamla ekfat som inte ger ifrån sig någon ”träkaraktär” utan bara låter vinet få en lätt oxidativ ton.

Dennis Bunner, Bollinger
Dennis Bunner, Bollinger, copyright Roland Eriksson

Som Karl-Frédéric förklarar är Bollinger ett relativt litet företag som bara står för 1 % av den totala champagneproduktionen. Man har 164 hektar egna vingårdar, vilket motsvarar 60 % av den egna produktionen. Resten köps in via kontrakterade odlare. 85 % av druvorna kommer från grand cru- och premier cru-lägen.

Kvinnan bakom vinet, experimenterar med prestige

Vinbranschen är full av starka kvinnor. En av de starkaste var Lilly Bollinger. När maken Jacques dog 1941, mitt under ett brinnande världskrig, och med ett ockuperat Frankrike, var framtidsutsikterna allt annat än ljusa. Men hon svarade med att köpa in mer vingårdar och att utöka produktionen vilket gav Bollinger ökat välstånd under 1950-talet.

På 1960-talet börjar flera champagnehus lansera så kallade ”prestige cuvéer”. Självklart ville Lilly hänga på. Men hon ville ha en äldre årgång, sent degorgerad och med minimalt med socker.

Det första försöket var en ”Réserve 1947” som släpptes i ett begränsat antal på den amerikanska marknaden 1963. Men efter många funderingar så blev namnet RD (récemment dégorgé, eller recently disgorged på engelska). Den första årgången 1952 gick till England 1967.

Bollinger R.D. 2002

Bollinger RD 2002
Bollinger RD 2002, copyright Roland Eriksson

Det är en cuvée av 60 % pinot noir, 40 % chardonnay fördelat på 23 olika vingårdslägen av vilka 71 % är grand cru och 29 % premier crus. Champagnen är klassad som en ”extra brut” med bara 3-4 grams dosage.

Den lanseras på Systembolaget den 1 april för 1750:-

Gul färg.

Stor frisk doft, med inslag av mineral, citrus, gula och röda äpplen, en diskret fatton och en viss nötighet.

Smaken är fyllig, kraftig, torr och frisk, även här med inslag av röda äpplen, citrus, rostade nötter och aningen fat. En mycket god champagne från en bra årgång med stor potential. 94p.

Eller som Lilly Bollinger sa:

”Jag dricker champagne när jag är glad och när jag är ledsen. Ibland dricker jag det i enrum. I sällskap tycker jag det är obligatoriskt. Jag smuttar lite på det om jag inte är hungrig och dricker det om jag är hungrig. Annars rör jag det inte – om jag inte är törstig förstås.”

En artikel i två delar om Bollinger RD 2002:

Roland Eriksson skriver på BKWine Magazine om provningar hos vinhandlare och vinimportörer i Sverige. Roland har tidigare skrivit en bok om cognac (En handbok: cognac, 2007) liksom en om rom och en om te.

[box type=”info” style=”rounded” border=”full”]

Res till Champagne!

Bästa sättet att komma champagne inpå live är förstås att resa till champagnedistriktet. Du kommer att uppleva och prova både berömda champagnehus och små oberoende producenter av toppklass på en vinresa till Champagne med BKWine.

Res till världens vindistrikt med experterna på vin och specialisten på vinresor.

[/box]

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?