En serie mycket exklusiv japansk maltwhisky från Yamazaki

Dela / gilla:

Japan, inte bara Sushi & Sake!

Japan är faktiskt ett stort whiskyland. Man konsumerar mycket whisky men man är också en framstående producent av whisky, både av typ blend och maltwhisky. En av de mest kända producenterna av japansk whisky är Suntory. Deras serie av exklusiv maltwhisky säljs under varumärket Yamazaki. BKWines Roland Ericsson var på plats när man nyligen presenterade Yamazaki Cask Collection 2013.

Som whiskyland är inte Japan speciellt gammalt. I början på 1900-talet startade Shinjiro Torii företaget Suntory som handlade med vin, men det var egentligen whisky som var hans stora dröm.

1923 hade Torii tjänat ihop tillräckligt mycket pengar för att starta ett destilleri helt efter skotsk modell och 1929 fanns den första japanska whiskyn Suntory White (blended) på marknaden. Men det dröjde ända till 1980-talet och den kommande whiskyboomen innan man började tillverka maltwhisky.

Yamazaki whisky bottles
Yamazaki whisky bottles, copyright Roland Eriksson

Den perfekta whiskyn?

A bust at the Tweed Bar
A bust at the Tweed Bar, copyright Roland Eriksson

Vad är det nu för speciellt med japansk maltwhisky?

Det skulle kunna vara den japanska perfektionen att försöka göra allt så perfekt och bra som möjligt. Man väljer de bästa råvarorna och faten och är mycket noggrann med destilleringsprocessen. I vilket annat land kan man till exempel köpa det perfekta päronet i presentkartong med ett konstfullt knutet sidenband?

Det är därför inte svårt att förstå att man ofta får mycket höga poäng och medaljer i olika tävlingar. (Obs! Allt det här gäller maltwhisky. Det finns mycket enkla och usla japansk blended whisky som säljs billigt på framförallt hemmamarknaden).

I Tweeds lokaler i Gamla Stan står glasen och flaskorna uppdukade. Tweed, som även är utnämnd till Årets Bar, är stilfullt möblerad med sköna skinnfåtöljer och inrett med diverse nautiska antikviteter, Nelson memorabilia och föremål.

Spritsortimentet är exklusivt och extra rikligt. Humidorskåpen är fyllda med alla klassiska kubanska cigarrmärken.

Jag skulle gärna ha tillbringat eftermiddagen djupt mediterande med en Romeo & Julieta Churchill cigarr och en flaska Sherry Cask om det inte hade varit rökförbud på krogen!

Fyra nya japanska maltwhisky

Det lanseras fyra nya sorter, lagrade på olika ekfat vilket ger helt olika karaktär. Märkligt nog anger man ingen ålder på flaskorna. Men det känns som om lagringstiden är 8-10 år (?)… Som referens får vi även prova den vanliga Yamazaki Single Malt 12 Years.

Tasting Yamazaki whiskies
Tasting Yamazaki whiskies, copyright Roland Eriksson

Yamazaki Single Malt Bourbon Barrel

Whiskyn är inte kylfiltrerad*. Den är lagrad på 180-liters fat av amerikansk vitek som tidigare innehållit bourbonwhisky (troligen Jack Daniels). Alkoholhalten är 48 %. På Systembolaget släpps det 360 st flaskor (nr 40403, 997:-, 70cl).

Bärnstensfärgad, rätt stor, fruktig, lätt rökig doft, med inslag av syrlig ek och vanilj. Smaken är rätt fyllig och stram, välbalanserad, med inslag av malt, blommor och fruktighet. 93p.

Yamazaki Single Malt Puncheon

Whiskyn är inte kylfiltrerad*. Den är lagrad på 480-liters fat av ny amerikans vitek. Alkoholhalten är 48 %. På Systembolaget släpps det 360 st flaskor (nr 40430, 997:-, 70cl).

Gyllengul, medelstor, kryddig, rätt ung, något rå doft, med mycket ek och lätt rökighet. Smaken är stram, torr och fyllig, en aningen bränd och rökig med inslag av vanilj och muskot, lång. 90p.

Yamazaki Single Malt Sherry Cask

Whiskyn är inte kylfiltrerad*. Den är lagrad på cirka 500-liters fat av spansk ek som tidigare innehållit oloroso sherry (first fill). Alkoholhalten är 48 %. På Systembolaget släpps det 480 st flaskor (nr 10232, 997:-, 70cl).

Mahognyfärg. Doften är stor, med inslag av torkad frukt, russin, viktoriaplommon och muscovadosocker. Smaken är stor och fyllig, lite bränd, med mycket torkade frukter, plommon, russin och mörk tobak, mycket lång. Perfekt för sherryentusiasten. 93p.

Yamazaki Single Malt Mizunara

Whiskyn är inte kylfiltrerad*. Den är lagrad på 480-liters fat av ny japansk Mizunaraek vilket är rätt så unikt då tillgången av träd är begränsad och det tar cirka 200 år för ett träd att växa upp! Dessutom är trädets struktur lite speciellt vilket gör att faten gärna läcker. Alkoholhalten är 48 %. På Systembolaget släpps det 24 st flaskor (nr 40405, 2497:-, 70cl).

Bärnstensfärgad, Ung fruktig och pepprig doft, med en liten citruston, kanel och örter, Smaken är fyllig och örtig med inslag av tropisk frukt, aprikoser och mango, lång. 92p.

Yamazaki Single Malt 12 Years

Whiskyn är kylfiltrerad*. Den är lagrad på sherry- och bourbonfat och fat av Mizunaraek. Alkoholhalten är 43 %. Den finns i det ordinarie sortimentet (nr 420, 565:-, 70cl).

Bärnstensfärgad, stor aningen söt doft, med inslag av sherry, ljunghonung och päronfrukt, smaken är fyllig, rätt stram, med inslag av sherry, torkad frukt, fat och honung. Känns något äldre än övriga prover och lite karaktär av ”allt”. 90p.

Yamazaki whisky bottles
Yamazaki whisky bottles, copyright Roland Eriksson

*Kylfitrering eller ”chill filtering” (cold filtering) innebär att whiskyn kyls ned till cirka 0 grader och filtreras sedan genom ett finmaskigt metallnät för att fettsyror, proteiner och kol från tunnan skall filtreras bort, för att whiskyn alltid skall vara klar i flaskan, nedkyld och med is i glaset istället för att bli grumlig. Tyvärr försvinner då även en hel del smakämnen vilket gör att många kvalitetstillverkare avstår från filtreringen.

Provningen av Yamazaki Cask Collection 2013 arrangerades av Philipson Söderberg med deras whisky-ambassadör Christian Ingerhed. Whiskysorterna lanserades på Systembolaget den 1/3.

Roland Eriksson skriver på BKWine Magazine om provningar hos vinhandlare och vinimportörer i Sverige. Roland har tidigare skrivit en bok om cognac (En handbok: cognac, 2007) liksom en om rom och en om te.

The spirits collection at Tweed, Stockholm
The spirits collection at Tweed, Stockholm, copyright Roland Eriksson

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?