Terroir Amarone, din online guide till de röda vinerna från Valpolicella

Dela / gilla:

Amarone i synnerhet och Valpolicella-viner mer allmänt har fått en enorm framgång under de senaste decennierna. Att tala om en renässans är att underskatta det. De kraftfulla, intensiva amaronevinerna och de eleganta och stilfulla Valpolicella-viner har sällat sig till världens mest berömda viner. En ny webbplats, Terroir Amarone, är tillägnad detta vin från Veneto-regionen i norra Italien. Vi bjöd in de två grundarna av webbplatsen, vinälskarna tillika entusiasterna Elisabetta Tosi och Giampiero Nadali, att berätta om sitt projekt.

Här är deras introduktion:

För några år sedan skrev jag en artikel om Amarone della Valpolicella för en online-vintidskrift, där jag beskrev den komplicerade vinframställningprocessen för detta berömda vin. Jag kunde inte föreställa mig hur framgångsrik den skulle bli, men så var det. Många skickade mig e-mail för att tacka mig, eftersom de äntligen förstod hur amarone görs. Det förvånade mig lite eftersom jag var övertygad om att ett så framgångsrik vin inte behövde någon ytterligare förklaring… Men som jag upptäckte, så hade jag fel.

Grapes on shelves for drying for making amarone in Valpolicella
Grapes on shelves for drying for making amarone in Valpolicella

Därför började jag, tillsammans med min vän och affärspartner Giampiero Nadali, att utforma en webbplats med syfte att samla en del av den mest användbara informationen om amarone och om dess ”bröder”: Valpolicella Superiore, Valpolicella Ripasso (eller för de redan omvända helt enkelt ”ripasso”) och Recioto della Valpolicella. Och eftersom de flesta av dessa viner hamnar i främmande länder, bestämde vi oss för att göra denna websajt helt på engelska.

Detta arbete tog oss ett par år, eftersom vi bara kunde göra det på fritiden (vilket vi har väldigt lite av). Inledningsvis diskuterade vi om vi borde söka några sponsorer, men sedan bestämde vi att inte göra det. Vi ville skriva vad vi själva ville. Vi ville skapa en ”oberoende rapport” från Valpolicella, skriva framför allt till slutkonsumenterna, vinälskare, men även för professionella (importörer, distributörer, återförsäljare…) över hela världen.

Vem är vem

Nu kanske du undrar vilka vi är, vi som gör allt detta…

Jo, jag, Elisabetta, är vinjournalist och vinbloggare, och min vän, Giampiero, är marknadsförare och vinbloggare. Vi bor båda i Valpolicella och är konsulter till vingårdar för att hjälpa dem att använda ”nya medier”.

Vår kompetens i regionen och dess viner kommer från vårt dagliga arbete med vinproducenter, vinmakare och agronomer. Från daglig provsmakning flaskor med amarone, ripasso, valpolicella och recioto. Och du ska veta att det finns fler viner och vinproducenter än du kan tänka dig här!

Grapes in pergola destined for Valpolicella amarone
Grapes in pergola destined for Valpolicella amarone, Valpolicella Veneto, Italy, copyright BKWine Photography

Så, här har du ett av målen för Terroir Amarone, som Giampiero säger: ”Vårt projekt kommer ur det faktum att det finns ett stort informationsgap om Valpolicella på internationell nivå. Den enda information som man kan hitta kommer från några få stora märken eller från de officiella pressmeddelanden konsortiet (dvs odlarnas PR-organisation). Men det finns ingen oberoende röst på engelska. Det finns ingen informationskälla som ger tillgång till fakta om viner från alla små, hantverksmässiga eller okända vingårdar. Vi tycker att Valpolicella är komplext, precis som Bourgogne, men ingen förklarar det för vinälskare. Vad som saknas är en helhetssyn på området och dess crus. Det är därför vi är mycket angelägna att dela med oss av kartorna och förklara alla skillnader som finns i denna vinregion.”

”Därför kallar vi vår site ’Terroir Amarone’. Det är också en utmaning vi ställer upp för de producenter som ibland inte tillför värde till den terroir som vinerna kommer ifrån. Och det är också en utmaning till de kunder (professionella och konsumenter) för att fördjupa sina kunskaper och för att upptäcka de karaktärer som skiljer sig från ett vin till ett annat… ”

Amarone Classico aging in oak cask
Amarone Classico aging in oak cask, Valpolicella Veneto, Italy, copyright BKWine Photography

Vad vi vill uppnå med denna webbplats är att bli ett landmärke, en oberoende, auktoritativ och aktuell informationskälla. En bild av Valpolicella som är till hjälp för alla de människor, konsumenter, ja, men också vinproffs, som söker en alternativ inkörsport till denna region och som vill utforska det från en annan synvinkel. Naturligtvis måste du ta hänsyn till att det fortfarande är ett pågående arbete, och att inte all information som vi vill ha ännu finns på webbplatsen. Men vi är öppna för din nyfikenhet och dina behov! Om du vill veta något specifikt eller har en fråga om något, låt oss veta!

Vi älskar att dela med oss av vår passion för den här regionen och dess viner.

Elisabetta Tosi

Här är sajten, Terroir Amarone, med allt om amarone och Valpolicella.

Fotnot:

Valpolicella är namnet på ett vindistrikt beläget nära staden Verona i nordöstra Italien, cirka 200 km från Venedig. Trots namnet är det inte en dal (Valpolicella), utan nio. Det historiska området i vinproduktionen kallas ”Valpolicella Classica”. Det innehåller dalarna Negrar, San Pietro in Cariano, Fumane, Marano och Sant’Ambrogio. Resten av området ligger öster om staden, och omfattar dalarna Valpantena, Mezzane, Illasi, Cazzano. Här existerar vinodling åtminstone sedan tiden för ”de gamla grekerna”. De viktigaste druvorna är de inhemska sorterna: corvina, rondinella, molinara och corvinone. De kan vinifieras färska eller, vilket är vanligare, torkas eller partiellt torkas för att göra amarone, ripasso och recioto della valpolicella.

Notera: Denna artikel är skriven av Elisabetta Tosi, en av grundarna av Terroir Amarone.

[box type=”info” size=”large” style=”rounded” border=”full”]

Om du vill gå ytterligare ett steg längre i din uppskattning av amarone och Valpolicella så ska du resa dit. Besök Valpolicella och smaka ett flertal amaroneviner (och andra) görs bäst på en vinresa till Veneto / Valpolicella / amarone med BKWine.

Res till världens vindistrikt med experterna på vin och specialisten på vinresor och vinturism!

[/box]

Harvesting grapes in Valpolicella for amarone
Harvesting grapes in Valpolicella for amarone, Valpolicella Veneto, Italy, copyright BKWine Photography

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?