Francois Lurton – en ständig förnyare i vinbranschen!

Dela / gilla:

Lurton är en stor vinfamilj i Bordeaux. François är en i den yngre generationen som startade sin karriär i Bordeaux men som sedan nått stora framgångar världen över. I Sverige är han inte minst känd för sitt mycket populära Les Fumées Blanches. Men François gör en hel serie viner ända upp i toppkvalitet, från Frankrike, Spanien, Argentina, Chile mm. BKWines Wilhelm Arnör rapporterar från ett möte med François Lurton.

Francois Lurton är i Stockholm en vintrig januaridag 2014 och håller hov. Francois är som vanligt på gott humör. Sverige är en av hans fyra största marknader och dagens värd, The Wineagency, är hans enskilt största distributör och den enda av alla hans representanter som har förtroendet att marknadsföra hela hans sortiment. Hans riktiga storsäljare på bolaget, det vita vinet Les Fumées Blanches blev utnämnt till bästa bag-in-box-vinet strax före jul 2013 av Allt om Vins provningspanel. Francois utstrålar självförtroende när han berättar om det.

Jag är inte förvånad.

Francois Lurton
Francois Lurton, copyright BKWine Photography

På några av sina etiketter har Francois Lurton tillägget ”viticulteur de père en fils depuis 1895” (vinodlare från far till son sedan 1895). Han är femte generationens vinodlare sedan anfadern Leonce Recapet bestämde sig för att byta sprittillverkning mot vinodling. Hans far André Lurton som nu är 90 år blev, med sina tre syskon Dominique, Lucien och Simone tongivande, i Bordeaux på 70- och 80-talet.

En tidig start

Då, 1984, gick Francois in i firman och byggde under 10 år upp en stark marknadsposition för faderns viner. Tillsammans med sin yngre bror Jacques startade han en konsultfirma och de blev kända som de flygande vinbröderna under 90-talet. Varhelst i världen någon ville ha ett vin producerat med en viss profil kunde bröderna ordna det. Till slut blev de sina egna vinleverantörer.

Argentina och Chile var de första stora investeringarna därefter följande Spanien och Frankrike. Efter att Jacques trappade ner 2007, äger och producerar nu Francois det mesta själv med sina medarbetare. Med all vinodling i blodet är det ändå Francois egen förtjänst att han idag är en imponerande företagsledare. Med sin grund i vinproduktionen har han skaffat sig gedigen marknadskännedom och byggt upp en egen vinkoncern som levererar viner över hela världen.

Chateau des Erles, Fitou, Languedoc
Chateau des Erles, Fitou, Languedoc, copyright BKWine Photography

Halvbubblig och biodynamisk nyhet

Det är snart 40 år sedan jag själv träffade Francois första gången under vinskörden på Clos Fourtet i St Emilion och han är lika entusiastisk nu som då.  Det kan behövas, vi ska under två timmar guidas genom 16 viner, äta en fyrarätters lunch inklusive amuse och dessutom ta till oss all information. Denna gång har han även med sig sin chefsvinmakare Guillaume Martineau, en ca 20 år yngre medarbetare som axlat broder Jacques roll i företaget.

Som aperitif serveras förra årets nyhet Les Fumées Blanches Sparkling 2012. En härlig starter som varken är pärlande eller mousserande utan snarare något mitt emellan. Doften har fina toner av röda bär, jordgubbar hallon eller tom lite vinbär med ett drag av sötma. Smaken är medelfyllig, lagom torr och avslutas med lite persika. Ett trevligt aperitifalternativ för de 91 kr det kostar på bolaget.

Första vinet till amusen blir en av årets nyheter FL. Ett vin med lägre alkoholhalt, ca 9 %! Det är Chefsvinmakaren Guillaume som har tagit fram detta i sin strävan att få fram de friska och fräscha aromatiska tonerna från Sauvignon Blanc druvan. Genom att välja speciella vinfält som har kommit långt i mognadsprocessen tidigt utan att få lika hög sockerhalt som normalt har de gjort ett vin som har lägre alkoholhalt helt naturligt i utjäst skick. De friska och fräscha dofterna med drag av både citron och päronfrukt är helt klart behållningen. Smaken är lite lätt syrlig med avslut som för tankarna till ananas.

Årets nyhet nr 2 blir det nu biodynamiska vinet Terra Sana Nature Sauvignon Blanc 2013. Det har varit ekologiskt några år men nu kommer serien av Terra Sana viner som är helt biodynamiskt odlade. Certifieringen är på väg hoppas Guillaume. Detta vin har en härlig Sauvignon Blanc känsla med nässlor och citrus och balanserad torr och frisk smak.

Francois berättar att hela företaget är på väg mot allt mindre användning av kemikalier. Den stora utmaningen är att ta bort svavlet. Men han tycker de har kommit mycket långt. De jobbar otroligt strukturerat med sitt kvalitetsarbete. Genom att ha kontroll på att inget steg tillför någon oxidering av vinet, genom att ha kliniskt rent i tillverkningsprocessen och hålla bakterierna borta och konstant övervaka tillverkningen tycker Francois de är professionella och kan hålla en lägre kostnad än många andra.

Chateau des Erles, Fitou, Languedoc
Chateau des Erles, Fitou, Languedoc, copyright BKWine Photography

Svårt 2013

2013 är ett dåligt om inte katastrofalt vinår på många ställen runt om i Europa med både lägre produktion och sämre kvalitet. Det var den dåliga våren som ställt till det på så många håll. Desto roligare tyckte Francois det var att de ändå lyckats väldigt bra med sauvignon blanc druvorna.

2013 är ett typiskt kallt år. Utmärkande för kalla år är att syran blir hög men det är något som gynnar vita viner som använder syran som bärande element. Tack vare att de har ca 30 olika platser i Frankrike där de odlar druvan så kan de välja de ställen som gått bra.

Han var nöjd med Les Fumées Blanches 2013 som till 60 % kommer från Languedoc och 40 % från Gascogne. Det var jag också, en elegant balanserad frisk blommig doft med inslag av jordgubbar, fin fyllig frisk syra med både melon och päron i smaken.

Sauvignon blanc-specialist?

Det är ingen tvekan att familjen Lurton med Francois i spetsen har lång erfarenhet av att producera vin med sauvignon blanc druvan. Därför är det extra roligt att höra hur mycket de arbetar för att utveckla, förbättra och förnya sig inom områden de redan är bra på. Ett av många områden de jobbat med på senare tid är att testa olika skruvkapsyler.

Eftersom sauvignon blanc-druvan är känslig för oxidation så vill man ha kontroll på den. Och för denna druva föll valet på en tät variant. Man har också experimenterat med att tillföra olika mycket kolsyra till ett Sauvignon Blanc vin strax före buteljeringen för att se hur det skulle påverka vinet. Upptäckten att druvaromerna blev ytterligare utmejslade med kolsyra ledde till att Les Fumées Blanches Sparkling skapades. Och trenden att gå mot ekologiska viner har de alltså redan hakat på!

Chateau des Erles, Fitou, Languedoc
Chateau des Erles, Fitou, Languedoc, copyright BKWine Photography

Ekologiska Terra Sana

I den påföljande serien viner provar vi bl.a. tre olika ekologiska viner från egendomen Terra Sana. Bäst tyckte jag om deras Terra Sana Syrah 2013. Den var ung enkel rakt-fram Syrah med björnbär och kryddmix i doften. Lite kort bärig smak med strävt slut. Prisvärt för de 91 kronor den kostar på beställningssortimentet. Intressant är också att Francois påpekade att Syrah är den druva som är lättast att ta bort svavel från.

Mat och vin och Roussillon

Maten som PA & co serverar förtjänar att nämnas separat. Vi får en ugnsbakad kalvbräss med tryffelbeströdd blomkålspuré i kryddig, klar, buljong till förrätt. Kombinationen med len, gräddig blomkål och tryffel mot mjäll kalvbräss med sälta och buljong var fantastiskt bra. Som tur var passade vinerna från Cotes du Roussillon också.

Den vita Mas Janeil är gjord på grenache gris, grenache blanc och macabeu. Typiska Roussillon druvor som i det här fallet resulterade i en fyllig lite jordig doft, lite fatig och smörig smak med sötma i avslutningen.  Francois förespådde att de vita vinerna från Roussillon är på uppgång.

Mas Janeil, Francois Lurton, Roussillon
Mas Janeil, Francois Lurton, Roussillon, copyright BKWine Photography

Det röda Mas Janeil kallat MJ, Special Edition 2012 finns i ordinarie sortimentet från 1 mars. Syrah dominerar följt av grenache noir, carignan och mourvèdre. Det märks också på karaktären som är fyllig, kryddig, björnbärig i doften och märkligt mogen, kryddig, rik, smak med lite sträv avslutning.

Båda vinerna plockas manuellt och skördeuttaget är lågt, ca 25 hl/ha. Bröderna Lurton hyrde i början de 100 ha av vingården Mas Janeil. Den har en blandning av gamla och lite yngre vinstockar med både olika druvor och olika jordmån (terroir) som Francois blev förtjust i. Nu har han också köpt loss de delar han gillade bäst.

Huvudrätten överträffar om möjligt förväntningarna. Vi serveras en ugnsbakad, urbenad, färserad vaktel på en spegel av kryddig toppmurkelsås med grönsaker som tillbehör, utsökt kockarbete!

Av de tre röda vinerna från spanska Lolol och Campo Alegre var min vinnare helt klart Campo Alegre 2011 som lämpligt nog finns på beställningssortimentet för 161 kronor. Campo Alegre är gjord på 100 % tinta de toro alias tempranillo, lagras 14 månader på nya franska ekfat. Doften var härligt kryddig, fruktig och kraftfull. Fin syra, fyllig spänstig smak komplex smak, ungdomlig och på bettet. Det är ett riktigt roligt vin att prova.

Den ständige handelsresanden tar en paus?

Vår provning med Francois, Guillaume och the Wineagency avslutas med Gran Lurton Cabernet Sauvignon 2009, Argentina och Alka Carmenere 2009, Chile. De ackompanjeras av varsin bit Brillat-Savarin och 24 månader gammal beaufort, ett klassiskt måltidsavslut för Francois. Om han också dricker dessa viner till osten frågar jag dock inte. Gran Lurton var mitt val som vin betraktat i alla fall. Trots eller kanske tack vare 15 % malbec inblandade uppvisar vinet en klassisk cabernet sauvignon parfym, fyllig, mogen med svarta vinbär, lite krydda och fatkänsla. Smaken är fyllig, lite bärig och komplex men omogen och orolig. Bör ligga något år till före konsumtion.

A bottle of Gran Lurton Cabernet Sauvignon
A bottle of Gran Lurton Cabernet Sauvignon, copyright BKWine Photography

Francois avrundar och tackar för visat intresse efter att vi alla tackat av brigaden på PA & Co med välförtjänta applåder. Systembolaget står på tur att träffas. Det är uppenbart att Chefsvinmakaren Guillaume seglat upp som möjlig kronprins till Francois. Han är lika bra på engelska, lika trevlig och med ett genuint intresse inte bara för vin utan även för bilar. 2010 körde de tillsammans, med Francois vid ratten, Paris–Dakar-rallyt.

Så med sju månader per år på resande fot utanför hemmet i Bordeaux börjar nog även den flygande vinproducenten Francois känna behovet att kunna dela på de externa plikterna.

En förnyare ska väl tänka nytt?

Wilhelm Arnör skriver om vin på BKWine Magazine. Wilhelm har varit en engagerad vinamatör ända sedan han grundade Vincollegiet på KTH 1976. Idag är han på dagtid företagsledare i IT-branschen.

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?