Gift i glaset? Stora rubriker, lite nyhet i Kalla Faktas TV-program om vin

Dela / gilla:

Kalla Fakta basunerar ut i TV4 att vinindustrin använder tillsatser i vintillverkningen och besprutar sina vingårdar.

Så långt var frånvaron av nyheter total.

Det kan väl knappast vara någon vuxen person som dricker vin i dag som inte är medveten om detta?

På gott och ont har vi idag ett jordbruk som är beroende av syntetiska kemiska produkter. Att en del av dem är giftiga kan väl heller knappast vara en nyhet. Men det är mycket mindre idag än förr.

Det är inte idealiskt att vi besprutar, så långt håller jag med Kalla Fakta. Men tonen i programmet var sensationslysten, ämnad att skrämma folk, med ”fakta” förenklade till oigenkännlighet som var mer ägnade att förvilla än att förklara. Man försöker få det till att rester av bekämpningsmedel och tillsatserna i vinet är farligare än alkoholen.

Carefully pouring wine in a measuring glass for a blend
Carefully pouring wine in a measuring glass for a blend, copyright BKWine Photography

”Det låter rimligt”, sa en forskare i Lund med eftertryck två gånger, att en eventuell baksmälla inte alls orsakas av att alkoholen i vinet utan av bekämpningsmedel/tillsatser. En högst tveksamt uttalande. Resterna av bekämpningsmedel som man i programmet hittade i vissa av boxvinerna är mycket, mycket låga och förmodligen helt ofarliga jämfört med alkoholens faror.

Det hittas rester i alla typer av viner när liknande analyser görs i Frankrike. Så det är inget boxvinsfenom om nu någon trodde det.

Hur mycket besprutning som görs har lika mycket, eller mer, med klimatet att göra som priset på vinet. Men visst vore det bättre om det var noll. Och visst finns det allergiska människor som är extremt känsliga. Men då är det nog inte bara vin som de har problem med. Men det är ett val som vi, kollektivt, har gjort. Vi människor har valt att ha ett jordbruk som kräver kemisk besprutning. Vi får nu leva med konsekvenserna.

Kalla fakta tyckte att Systembolaget skulle analysera samtliga viner för att kontrollera om de innehåller bekämpningsrester. Och sedan? Skulle SB sluta sälja de viner med spår av bekämpningsmedel eller skulle de upplysa kunderna om hur det ligger till? Kanske skriva på den lilla lappen under smakbeskrivningen att obs, detta vin innehåller thiophanate metyl och kan orsaka cancer. (Men alkoholen i vinet anser också forskare kan orsaka cancer…)

Det finns regler för hur och när man får besprutar sin vingård och vad man får bespruta med. Vad mer kan en vinbonde göra än att följa reglerna?

Skulle man nu vara rädd för att bli sjuk av dessa bekämpningsrester så har man valet att gå över till ekologiska viner. Dessa är visserligen inte helt utan fara. Rester av bekämpningsmedel kan finnas där också. Vingårdarna ligger nära varandra, man kan smittas av grannar som besprutar. Men risken är i alla fall mycket mindre. Och den stora risken är ju faktiskt alkoholen, som även finns där.

Kalla Fakta-programmet tog också upp tillsatser som används i vintillverkningen. Här var man främst bekymrad över allergiframkallande produkter som det eventuellt kan finnas spår av i det färdiga vinet och att viner inte har någon innehållsförteckning. Men inte bara.

Programmet framställer vingårdar som inget annat än kemiska laboratorium. Skandalöst, fick programmakarna det att låta som, och visar en närbild på en vinmakare som häller torrjäst i tanken. Men att tillverka vin, det är ju faktiskt en kemisk process. Utan kunskaper i kemi står man sig ganska slätt inne i vinkällaren. Och varför, i ett program som handlar om ”gifter i vinet” ha ett helt inslag om tillsatt odlad jäst? Som är farligt för vem? Vilken jäst man använder kan påverkar smaken på vinet men det är en helt annan sak. (Försök förresten att göra bröd, ett annat livsmedel, utan tillsatt jäst!)

Carefully pouring wine in a measuring glass for a blend
Carefully pouring wine in a measuring glass for a blend, copyright BKWine Photography

Enligt Kalla Fakta är det den starka vinlobbyn som har fått igenom att vinbranschen ska vara undantagen från regeln som säger att paketerade livsmedel ska ha innehållsdeklaration. Det finns dock regler som ska hjälpa allergiker. Idag måste vinproducenterna skriva ut på etiketten om (eller mer korrekt, ”att”) vinet innehåller svavel. Gränsen går vid 10 mg/l och det innehåller i praktiken alla viner eftersom svavel finns naturligt i vinet.

Man måste också skriva ut om det finns spår i vinet av ägg- eller mjölkprodukter. Albumin och kasein används nämligen ibland vid klarning av vin. Normalt finns inte dessa produkter kvar i det färdiga vinet. Men om man använt produkterna i vinframställningen så måste man analysera vinet för att se om det finns rester kvar och i så fall skriva ut det på etiketten. Detta är vinbranschens problem i ett nötskal och anledningen till att man motsätter sig en innehållsdeklaration. För vad ska den innehålla? Alla produkter som använts vid tillverkningen av vinet eller bara de produkter som det eventuellt finns spår av?

På Kalla Faktas lista över tillsatser anges t ex vinsyra som en produkt som kan framkalla överkänslighet. Vinsyra, precis samma som man ibland tillsätter, finns i hög grad naturligt i vinet. Ska det stå att vinet innehåller vinsyra eller att man har tillsatt vinsyra på etiketten? Likadant med tannin, mjölksyra och flera andra produkter/ämnen som både finns naturligt i vinet och som kan tillsättas. För allergiska personer hjälper det inte med en innehållsförteckning över tillsatser. De kan lika gärna bli allergiska av något som finns naturligt i vinet.

Nej, det här med innehållsförteckning är ingen lätt fråga.

Nu har väl alla snart glömt det här programmet och varför de blev upprörda. Så fungerar ju människor. Och teve. Men om fler börjar köpa ekologiska viner tack vare Kalla Fakta så inte mig emot. Och för de som blev upprörda och rädda av att höra om bekämpningsresterna, även om Kalla Fakta i detta fall var mycket lite ”fakta” och dominerat av tomt journalistiskt sensationsmakeri, så borde ju valet vara lätt. Om nu inte minnet vore så kort.

Vill ni läsa mer om ekologiska viner och vinet och miljön, och vilka tillsatser som är tillåtna i vin och varför, så läs den här boken.

Programmet (förkortad version?):

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

2 svar

  1. Jag tycker det var ett utomordentligt bra och informativ dokumentär.
    Som en av producenterna sa: eftersom jorden tagit stryk av användandet av bekämpningsmedel har de börjat tillsätta smakmedel i from av kemiskt tillverkad jäst som också då innehåller olika färgämnen och artificiella smaker. Om jorden är död ger den ingen smak sa den här franska kvinnan.

    På systembolaget hade de testat endast ekologiska viner och tre av av sex av dem innehöll också bekämpningsmedel.

    Jag skulle vilja veta vilka de som inte innehöll gifter är

    1. Hej,
      Tack for din kommentar.
      Jo, jorden har tagit stryk av alla bekämpningsmedel. Men den diskussionen är en helt annan än den som handlar om olika tillsatser som används inne i källaren. Att viner från besprutad jord skulle smaka mindre tror jag inte det finns några bevis för.

      Cirka 90 % av alla vinproducenter i världen tillsätter ”odlad jäst” (det är nog lite fel att kalla det ”kemiskt tillverkad jäst”, det finns inte), vare sig de är ekologiska eller inte. Det är vare sig farligt eller artificiellt. Den odlade jästen är naturlig, bara det att den är förökad i laboratorium.

      Ingen jäst innehåller ”färgämnen eller artificiella smaker”.

      Däremot kan den framhäva olika smaker hos vinet. T ex en viss sorts jäst kan göra att en sauvignon blanc smakar mer krusbär. Producenter av billiga viner använder ofta jäst på detta sätt för att göra mer uppenbara vissa smaker i vinet som de vet att konsumenter vill ha. Köper man däremot lite dyrare viner så använder vinodlarna i stort sett alltid en neutral jäst som inte alls påverkar karaktären på vinet, men i de flesta fall en jäst som likaså är odlad i laboratorium. Precis på samma sätt som att i praktiken 100% av allt bröd du köper är gjort med tillsatt jäst från en jästfabrik.

      Däremot kan man anse att ekchips och eklagring är en smaktillsats. Genom olika rostningsgrader på eken kan man få fram mer eller mindre choklad- och kaffetoner. Men nästan alla världen exklusiva och mycket eftersökta viner är lagrade på ekfat.

      Det får inte tillsättas några artificiella smaktillsatser (annat än att använda ek) till ett vin även om det finns en mängd tillsatser som kan användas för att påverka karaktären: tillsatser som stabiliserar vinet, bevarar färgen, bevarar fräschören, bevarar aromerna, hindrar vinet från att oxidera, gör vinet mer briljant osv. Det är inte konstigare än att man använder konserveringsämnen när man gör sylt, eller pastöriserar mjölken (man pastöriserar dock inte vin!).

      Finns det bekämpningsrester i ett vin så är det som tur är i oerhört små mängder. Det är omöjligt att producera vin (odla druvor) helt utan bekämpningsmedel, på samma sätt som det är omöjligt att odla de flesta grönskaker och frukter i jordbruksmässig skala utan bekämpningsmedel.

      För ekologiska viner är vissa bekämpningsmedel tillåtna, men andra är förbjuda. Så även för ekologiska viner är det tillåtet med bekämpningsmedel. Men vissa sorters bekämpningsmedel slipper man alltså i stort sett med ekologiska viner, även om det kan komma lite från grannen. Men det finns gränsvärden för sådant, under vilka det är riskfritt att konsumera. Vinerna som du kan köpa håller sig i regel långt under dessa tillåtna gränsvärden.

      Du lär hitta rester av bekämpningsmedel i många andra produkter du köper och äter också, men även där i regel långt under tillåtna gränsvärden.

      /Britt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?