Fyra nyanser av ek: ekfatens betydelse, med Lars Torstenson och Terrific Wines

Dela / gilla:

Lars Torstenson behöver nog ingen närmare introduktion. Sveriges mest kände vinmakare och vinkonsult som även har ett finger med i firman Terrific Wines, en uppstickarimportör med många spännande producenter i portföljen. Häromdagen ordnades sortimentsprovning och ett seminarium där Lars berättade om ek i dess olika former.

Vi får lära oss att det mesta av ”europeisk” ek (fransk, rysk, slavonsk etc) faktiskt ger ungefär samma smak, den stora skillnaden är mellan olika tunnbinderier (Seguin Moreau är tex mycket skickliga – men kan även ge för mycket egenkaraktär om inte grundvinet håller måttet).

Torkningsprocessen är en avgörande del – mindre än tre år duger inte (risk för grova gröna toner) men mer än tre år (tex vissa lyxfat som fått torka fem år) tyckte han var lite överreklamerade. Vidare konstaterade Lars att riktiga, nya ekfat kostar mycket pengar (landar på mellan 40 och 50 kr/flaska till konsument) – så ett enkelt sätt att avgöra vilken sorts ekbehandling ett vin fått är att utgå från priset – kostar det under 100 kr och smakar ek så handlar det antingen om en tillverkare som är filantrop, eller om ekchips eller ekstavar (vilka kostar mellan 50 öre och 1 kr/flaska normalt sett).

Wine aging in a barrel in the cellar
Wine aging in a barrel in the cellar, copyright BKWine Photography

Det behöver dock inte vara så tokigt med chips eller stavar.  Det ger tillverkaren betydligt enklare metoder att försiktigt prova sig fram (avseende olika sorters chips/stavar, rostning, tillverkare) och även med tiden vinet får kontakt med chips/stavar utan alltför arbetsamma omdragningsprocesser mellan traditionella ekfat och tankar.

Sedan fick vi prova fem vita och sju röda viner med uppgift att avgöra graden av ek-karaktär, och även om det var riktiga fat, varifrån, hur länge, rostning etc. En synnerligen svår uppgift skulle det visa sig. Bland de vita hade jag tre ”rimligt rätt” och ett ”halvfel” och ett som jag helt enkelt bara satte ett frågetecken efter. Det enklaste var en Muga Bianco som hade en tydlig, men balanserad fatkaraktär. Det knepigaste var en ekfatsjäst Godello från Bierzo som jag upplevde som en ofatad Sauvignon från Frankrike, till ett ringa försvar får jag dock säga att vinet legat endast 3 månader på faten och att det främst märktes på en viss avrundning av syrorna – snarare än direkt doft & smak av ek.

De röda var lite enklare att avgöra graden av fatkaraktär, däremot svårare än man kan tro att sätta om det var fransk eller amerikansk ek. Det sista vinet var dock övertydligt ekat (”tugga ekplanka” i noteringen) och kaffe-söt-vaniljigt, så att klumpigt blir ett ”understatement” (Cafe Culture, importeras inte av Terrific Wines). Mycket intressant och lärorikt, om du får möjlighet kan jag varmt rekommendera att prova på detta vis! Lars är dessutom en mycket underhållande och trivsam föreläsare, där enda nackdelen var att seminariet drog ut på tiden lite vilket gjorde att min tid på sortimentsprovningen blev lite för kort.

Sampling future champagne from an oak barrel
Sampling future champagne from an oak barrel, copyright BKWine Photography

Vi hann huvudsakligen prova lite champagne – och Guy Charlemagne Brut Reserve (BS 77281) är pålitlig med lagom rik, balanserad smak och välgörande frisk syra. Bland de vita så är Clotilde Davennes viner spännande. Hennes enklare viner passar inte alltid min gom, men på Chablis Premier Cru nivån så var alla bra.

Helt sensationellt bra är dock hennes 2008 Grand Cru Le Clos (BS 72878) med en sällsynt rik och intensiv frukt, sköna syror och utmärkt längd och balans. Stark rekommendation till som gillar Chablis! Stort tack till Lars och Andreas på Terrific för intressant seminarium och provning!

De provade vinerna

Här är de viner som provades. En del av vinerna kan du få tag på hos Systembolaget eller via Terrific Wines om du skulle vilja göra en egen ekprovning enligt samma linjer. Beskrivningen av ekbehandlingen av vinerna kommer från Lars Torstenson.

Vita viner

Chateau L’Arnaude Blanc 2011

Jäst med franska chips, annars bara lie-lagring.

72454 Godello Fermentado En Barrica 2011 149:-

Fatjäst och ett par månader i ny ek.

72877 Muga Blanco 2009 95:-

Fatjäst och några månader i ny ek (Mugas egna fat, fransk ek).

Domaine de Brescou Viognier 2011 79:-

Ingen ek.

Brescou Chardonnay 2011 79:-

En tredjedel jäst i nya, franska fat (300 l), en tredjedel jäst med franska ministavar, en tredjedel jäst utan ek. Ingen fatlagring, men delvis på lie.

5562 Bourgogne Blanc 2011 99kr

Ingen ek (lie-lagring)

Röda viner

2260 El Rey Old Vine Garnacha 2011 65:-

Ingen ek.

Brescou Pinot Noir 2008

Sex månader på nya och ettåriga franska 500 l – fat

70581 Brescou Pinot Noir 2010 99:-

Tre månader nya amerikanska fat, kort tid med stora chips fore buteljering.

75300 Chateau L’Arnaude 2010 900/6fl

Ett år på 90 % franska fat 10 % amerikanska fat; 20 % nya, 20 % ett år, 20 % två år, 20 % tre år, 20 % fyra år. (samtliga 300 l)

75301 Wallin Syrah 2007 1350/6fl

Jäst på gamla fat + åtta månader på nya, franska fat (300 l)

Wallin Shiraz 2009

Jäst på gamla fat + åtta månader på nya amerikanska fat (300 l) (samma vin som ovan, lite senare skörd, annars är det bara eken som skiljer)

Café Culture

Peter Dybeck skriver om provningar för BKWine och på sin blogg Vintresserad. Besök den gärna för mer tankar och artiklar från Peter.

[box type=”info”]Ta chansen och besök ekfaten själv i deras naturliga miljö. BKWine arrangerar vinresor till många spännande orter i vår, se hela schemat på BKWine Vinresor [/box]

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?