Önskar man sig mer loireviner så kan man få det. Wish-IT ny vinimportör

Dela / gilla:

Wish-IT dök nyligen upp på vår lista med svenska vinimportörer (som nu omfattar drygt 200 namn). Det är alltid intressant med nya aktörer på den svenska vinscenen. Ju mer variation och ju bredare utbud desto bättre.

Wish-IT logotypTittar man på Wish-ITs sajt (som skulle behöva lite modernisering) så hittar man ännu så länge ganska rudimentär information om deras vinurval. Men det beror kanske på att deras inriktning är att underlätta för vinälskare att få in sina viner i Sverige via Systembolaget genom s.k. privatimport, inte att ha ett stort sortiment själva.

De har dock en del viner i sitt sortiment. Fokus på vinerna, och på deras andra produkter, är Loiredalen, ett underrepresenterat vindistrikt i Sverige.

Chateau de Saumur along the river
Chateau de Saumur along the river, copyright BKWine Photography

Jag bestämde mig för att ställa några frågor till Christine Segard på Wish-IT får att få veta lite mer.

BKWine Magazine: Christine, kan du berätta lite om Wish-IT; vad är er inriktning som ny vinimportör?

Christine Segard, Wish-IT: ”Att ta in viner och mat enligt kunders önskemål där deras behov inte tillgodoses av det befintliga utbudet. Vi vill ge konsumenten större möjligheter att bestämma.”

Vem / vilka ligger bakom Wish-IT?

”Roland Orre och Christine Segard (se wish-it.com / wish-IT.se) och mogna konsumenter hoppas vi. Inga stora finansiella grupper.”

Hur kom det sig att ni gav er in på att bli vinimportör?

”Vi vill tillfredsställa gastronomiska önskemål och gott vin är något fundamentalt, där utbudet i Sverige till stor del representeras av industriellt producerade viner. Vi riktar oss mot producenter som drivs av produkternas kvalitet i första hand.”

Vad har ni för viner / vinproducenter i er ”portfölj”?

”Vi börjar med några franska viner som vi själva tycker om som är lämpliga för tex amatörer som vill börja fylla en vinkällare. Vi importerar ett Chinon från Baudry-Dutour, flera Coteaux du Layon från Domaine Cady, en specialist på druvan chenin. Och rött Saumur och Saumur- Champigny från en liten vingård med mycket karaktär, Domaine du Bois Mignon.

Sedan hoppas vi vin- och matintresserade konsumenter kommer att styra oss, då konceptet är: ”att importera det som du vill ha”!

Franska Loire viner förutom de från Sancerre finns nästan inte alls här i Sverige trots efterfrågan från restauranger och sommelierer. Loire Dalen är 3e största franska vindistrikt med 86 appellationer, 2,9 miljoner hektoliter vin producerat, 7000 vinodlare och ett enormt utbud av smaker som passar till alla typer av maträtter. Det finns en mängd olika jordmåner vilket ger en mängd olika viner. Regionen är som en symbol för den franska gastronomin och man har odlat vin där i 2000 år. Författaren Rabelais, som har skrivit mycket om det goda livet, föddes nära Chinon, med andra ord inte alls förvånande.

Dessutom är regionens vinodlare pionjärer i ekologisk odling.

Vi har installerat en hubb mitt i Frankrike i den regionen.”

Om jag förstår det rätt så riktar ni in huvudsakligen in er på att underlätta för vinkonsumenten att få tag på viner som egentligen inte finns tillgängliga i Sverige. Hur går det till rent praktiskt för kunden? Vad behöver han göra?

”Kunden använder tjänsten hos Systembolaget som heter privatimport. Där finns möjligheten att beställa viner som finns varken i Systembolagets sortiment eller i beställningssortimentet (beställningssortiment är importörers sortiment som de gör tillgängligt för konsumenter via Systembolaget). Vid privatimport fyller man i en blankett på Systembolaget och anger möjlig leverantör, som i detta fall är den svenska importören Wish-IT. Vinerna importeras och säljs till Systembolaget som levererar (säljer) dem till kunden.”

Lycka till säger vi till Wish-IT!

De som är intresserade eller nyfikna bör ta kontakt med Wish-IT för att förhöra sig om kommande leveranser.

En annorlunda affärsidé. Det kan bara bidra till att göra vinsverige mer spännande för vinälskaren och till att ge ett större utbud (än det tämligen smala och begränsade sortimentet på Systembolaget).

(Reds. anm: ”privatimport” kallas det när en privatperson beställer något från en importör som inte finns i Systembolagets sortiment och inte heller i importörernas beställningssortiment (”BS”). Det kan t.ex. vara sådant som importören vanligen endast säljer till restauranger. Med en liten administrativ ansträngning så kan man beställa det via Systembolaget. Ett intressant alternativ till de viner som finns i Systembolagets egna mycket smala sortiment.)

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?