”Privatimport” via Systembolaget. Hur går det till?

Dela / gilla:

Vem som helst kan beställa vad som helst från vilken vinproducent som helst via Systembolaget. Det är vad man ibland får höra när det diskuteras vad vi har för vinutbud i Sverige.

Och visst, via det som med ett lite opassande ord kallas ”privatimport”, kan man beställa vad man vill och få det levererat via Systembolaget. Det är kanske inte billigt och inte heller särskilt enkelt, men det går.

(Ibland förs det fram som ett argument av monopolförespråkare – ”vi kan ju köpa alla världens viner i Sverige” – som ett sätt att försöka förneka att monopolets utbud av vin är mycket magert i en internationell jämförelse. Tyvärr är argumentet irrelevant och faktum kvarstår: det svenska monopolets utbud, och därmed Sveriges, av viner är mycket begränsat och magert jämfört med utbudet i länder utan monopol.)

An old cart with a barrel to transport wine at the Toreta winery on Korcula Island in Croatia
An old cart with a barrel to transport wine at the Toreta winery on Korcula Island in Croatia, copyright BKWine Photography

Thomas Svensson är en av BKWine Magazines läsare och han har gått igenom hela proceduren med ”privatimport”. Han kommenterade utförligt om det på artikeln Att köpa vin direkt från vinproducent eller vinhandlare i utlandet: direktimport men det är så intressant att det är värt att sprida till en större läsekrets!

Här beskriver Thomas hur det går till och sina slutsatser:

[hr]

Här kommer mina efterenheter (skriver Thomas Svensson) från att privatimportera genom Systembolaget. En kortfattad version:

Vi besökte vingården Tamburini som ligger i norra Chianti september 2013, prövade några viner och vi fastnade för 2 av deras viner som var riktigt prisvärda. Vingården hade ingen importör i Sverige och vi ville gärna beställa ett ganska stort antal flaskor, 96 flaskor blev det till slut. Vill man kolla in vingården lite närmare så gör det här Agricolatamburini.it.

Jag beslutade att kontakta Systembolaget och be dem ta in vinerna efter att ha läst på denna sida Privatimport.

Systembolaget ville veta (kortfattat):

  • Kontaktuppgifter till vingården
  • Vilka viner jag ville beställa
  • Hur många flaskor av varje vin

Exakta uppgifter som Systembolaget behöver finns på deras beställningssida för privatimport.

Efter detta kontaktade Systembolaget vingården och det mailades några gånger innan slutgiltiga orden kunde läggas.

Bland annat så var Systembolagets information om frakt och kollin ganska otydlig vilket gjorde att jag fick ändra orden något. Systembolaget var väldigt hjälpsamma i detta läge och jag kände att de hade en hög service nivå.

Då kommer vi till priset… och det är väl det värsta i detta… såhär blev priset per flaska från vingården till en Systembolaget-butik i Sverige. Allt inkluderat. Kostnaden är per ett av vinerna.

  1. Italo 2010 Rosso SEK 82,85, EUR 9,50 (egentligen 12 euro men vingården gav rabatt)
  2. + Handelsmarginal 19 % = 98,5915 kr
  3. + Fast påslag om 3,5kr = 102,0915 kr
  4. + Frakt, 32,21 kr/flaska = 134,3015 kr (fraktkostnaden fick vi genom att dela 3479 kr med antalet buteljer i offerten, det vill säga 108 flaskor)
  5. + Glasåtervinning 0,30kr/flaska = 134,6015 kr
  6. + Alkoholskatt = 150,7865 kr
  7. + Moms 25% = 188,483125 kr
  8. Utpris 188 kr styck (Utpriset avrundas till hela kronor.)

Så från 82,85kr till 188kr

Jag valde att lägga orden i alla fall då jag tyckte att jag hade lagt så mycket energi i frågan och att vinet möjligtvis var värt de pengarna.

A lorry with tanks to transport wine at Barros in Vila Nova de Gaia, near Porto, in the Douro, Portugal
A lorry with tanks to transport wine at Barros in Vila Nova de Gaia, near Porto, in the Douro, Portugal, copyright BKWine Photography

De åker in i lagringskylen direkt i ett par år.

Värt att tänka på:

  • Försök innan beställningen skapa en god kontakt med vingården, då går allt lättare.
  • Informera vingården vad du bestämmer med Systembolaget.
  • Förmedla till vingården att de skall försöka packa kollin á 12 flaskor (eller fler) då man betalar frakt per kolli.
  • Du måste betala 30 % av totala ordervärdet innan Systembolaget lägger slutgiltiga ordern.
  • Systembolaget behandlar endast fulla kollin och kan inte blanda olika viner i samma kolli (låda).

Hoppas det gav någon info!

/Mvh Thomas Svensson

[hr]

Många tack till Thomas för den utförliga beskrivningen!

Kommentera gärna nedan om du har egna erfarenheter av ”privatimport”.

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

3 svar

  1. Faktum är ju att för importörerna är det ännu värre än i räkneexemplet. Systembolagets inköpsvillkor är ”fritt levererat”, dvs att logistikkostnaderna ska ingå i Systembolagets inköpspris och därmed i beräkningsunderlaget för det rörliga påslaget. Om det vore en importör som levererade samma vin så skulle alltså det rörliga påslaget på 19 % beräknas på 115 kr istället för 82, så att vinet blir ännu dyrare. Sedan gör ju importörens volymer att fraktkostnaden per flaska blir lägre än i exemplet, men principen för prissättningen slår ännu hårdare för importörerna än i det här exemplet.

    Och allra hårdast slår det mot små importörer som inte har distribution via alkoholdistributionsdrakarna typ Lagena eller VSD. Att skicka enstaka flaskor från beställningssortimentet till butiker på andra sidan landet med exempelvis Schenker eller DHL blir dyrt. Och det är som sagt förbjudet för importören att ta betalt av Systembolaget eller slutkunden för frakten. Slutpriset till kund blir alltså inklusive 19 % påslag på fraktkostnaden. Bisarrt är vad det är!

  2. Om listpriset till konsument på plats var 12 euro så gav de nog inte så mycket rabatt, för i det priset ska ju italiensk moms ingå, har just höjts från 21% till 22%. Priset som ingår i kalkylen här bör ju vara ett pris exkl. moms, om full svensk moms lagts till i sista steget. 12 euro inkl. 21% moms motsvarar 9,92 euro exkl. moms.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?