Hemleverans från Systembolaget under hösten, på försök

Dela / gilla:

Systembolaget kommer under hösten att börja med hemleverans från butikerna. Men det blir endast i sex försöksområden på olika platser i Sverige. Vilka dessa sex områden är har man ännu inte bestämt sig för.

Det har varit mycket debatt om detta med hemleverans och mycket oenighet bland politikerna. Regeringspartierna har inte heller varit ense i frågan men nu har man alltså ändå beslutat att starta en försöksverksamhet.

Varorna måste beställas mins tre dagar innan leverans. Kostnaden kommer att vara 250 kronor för 6-12 flaskor, vilket Systembolaget kallar ”självkostnadspris”. Man får inte beställa mer än 96 flaskor per beställning.

Det är ju trevligt att Systembolaget nu får ta steget att i alla fall föra ett försök med denna praktiska service, en service som alla vinbutiker på internet har erbjudit sedan länge till svenska vinkonsumenter.

Ska bli intressant att se hur det går. Man kan ju även se det som en indikation på att även politiker och Systembolaget nu börjar tycka att den typ av hemleveranser som ”vinklubbar”, dvs internetbutiker för vin, är ett acceptabelt och etablerat sätt att arbeta, även för vin. Möjligen är det att dra lite för stora växlar på försöket. Ett pessimistiskt sätt att se på det är ju annars att det är ett initiativ från Systembolaget som i första han är utformat för att försöka eliminera konkurrensen från internetbutikerna.

Vilken tolkning gör du själv? Skriv en kommentar!

A closed Systembolaget shop
A closed Systembolaget shop, copyright BKWine Photography

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

5 svar

  1. Jag bara undrar, att hur många vanliga konsumenter köper minst sex flaskor vin åt gången?
    Det borde vara förhållandevis få som gör det. Så för min egen del, har det här sättet att köpa vin ingen som helst betydelse.

    Och är det bara vin man får köpa? Alltså ingen öl eller sprit? Nej, jag har mycket svårt att se vad är vitsen för en vanlig medborgare med den här tjänsten.

    Det är klart, de som har stora inkomster, har råd att beställa vin hem, men inte folk med normala lön.

    1. Nej, jag tror att det inte bara är vin utan alla produkter. Men vi skriver ju mest om vin så det blev lite förenklat.

      6 flaskor: man kan säkert beställa en eller två också men priset på leveransen kan ju knappast bli lägre. Så det är klart, vill man köpa en flaska 60-kroners och betala 250 kronor i hemleverans så kanske det går bra det också. Man kan ju inte gärna förvänta sig leverans hem till dörren för en tjugolapp eller ett brevporto.

      Och hur lång tid lär det ta att dricka upp sex flaskor?

      Och även den med modest lön kan kanske värdera sin tid. Hur länge behöver man arbeta för att få ihop 250 kr? Hur lång tid lär man behöva spendera i Systemkön, speciellt om man köper en flaska åt gången och ska göra de sex gånger…

      1. Personligen köper jag aldrig sex flaskor åt gången, men det finns säkert människor som gör det. Sen kan man råka få syn på flaskor på bolaget, som man inte hade förväntat sig. Då kan det bli frågan om ett impulsköp.

        Det ska bli spännande att se hur väl det här slår igenom och vilka orter det blir som får vara först ut.
        Jag är inte emot själva affärsidén, men ifrågasätter bara hur många ”vanliga” Svenssons kommer att använda tjänsten. Särskilt med tanke på att väldigt många köper nästan uteslutande boxviner. Även de, som har ganska höga löner.

      2. Sedan kan man ju fråga sig om man verkligen sparar nå’n tid på att vara låst hemma? Visst, en del är ju hemma mycket av olika anledningar, men för många kan det nog vara ett problem i sig.
        Det bästa vore leverans till jobbet men jag misstänker att det kanske inte går för sig?

  2. Jag hoppas att hemleveransen kommer att bli spiken i systembolagets kista. Oärlig konkurrens som skadar enormt små vinodlare och den äkta vinvännen. Det samma gäller naturligtvis också för producenter av ädla drycker och öl. Endast med lögner har Systembolaget och Alko lyckats hålla sig kvar. Största delen av befolkningen tror på dessa sagor och anser dessutom att monopolen hör till de främsta vininköpare i världen. Otroligt att EU ej har tagit itu med denna form av totalitarism! Ovärdigt för ett enat Europa. Kom ihåg: ingen kultur utan vin.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?