Slutsålt: goda viner från Domaine Goisot i Bourgogne

Dela / gilla:

Med lapp på luckan

Domain Goisot är en liten vinproducent i bourgogne med viner från flera olika appellationer. Man använder både chardonnay, aligote och sauvignon blanc (!). Goisots viner importeras till Sverige av den lilla vinimportören Caviste, men dock bara i små mängder. Magnus Reuterdahl rapporterar från lanseringen av vinerna från Domaine Goisot.

Häromdagen var jag på sortimentsprovning hos Caviste inför CAV 0008. Caviste släpper med jämna mellanrum tre viner från en producent, paketerade i en låda om sex flaskor, som får representera en vinregion. Man har inga prenumerationer utan man väljer själv när man vill köpa och hur många lådor man kan köpa styrs av tillgången.

Domaine Goisot, Bourgogne, Aligote
Domaine Goisot, Bourgogne, Aligote

Man har lyckats så väl att Caviste inför detta släpp var tvungna att lägga ut följande meddelande på sin hemsida:

OBS! Våra lanseringar fortsätter att sälja slut snabbt, vilket givetvis är glädjande men som också lett till besvikelse för många som inte hunnit beställa. Goisots viner har hög efterfrågan i Frankrike vilket gör att vi tyvärr inte kan öka vår allokering av CAV 0008. Vårt råd till dig som inte vill riskera att bli utan är därför att beställa så fort som möjligt.

Det tog bara några timmar innan man fick sätta lapp på luckan – ÉPUISÉ! De flesta skulle vara synnerligen nöjda med att sälja hela sin allokering och det snabbt, men det kan också innebära vissa problem. Caviste har med fin fingertoppskänsla lyckats med konststycket att hitta bra viner till ett lagom pris – dock har efterfrågan visat sig större än tillgången och, som man skriver, det finns de som blir utan och därmed också besvikna.

Man ska dock komma ihåg att Caviste bara funnits på marknaden ett knappt år och att det funnits en osäkerhet rörande hur stora volymer man skulle kunna avyttra och att de producenterna man i regel arbetar med är små familjeföretag med begränsade mängder vin. Martin Berggren på Caviste lovar dock att dels återkomma till många av producenterna, med början nästa år, dels att man jobbar på att få större allokeringar.

Domaine Goisot, Bourgogne, Saint Bris
Domaine Goisot, Bourgogne, Saint Bris

I lådan, CAV 0008 fanns tre mycket trevliga bourgogner från Bourgogne, regionen runt Saint Brix le Vineux, av vinproducenten Domaine Goisot:

  • Domaine Goisot Bourgogne Aligoté 2010,
  • Saint-Bris Moury Sauvignon Blanc 2010,
  • Côtes d’Auxerre Biaumont Chardonnay 2009.

Tre mycket trevliga viner med personlighet och på samma gång olika uttryck, genom druvorna, men med gemensamma drag genom sin terroir.

Kommunappellation Saint-Bris le Vineux ligger ca nio kilometer sydöst om Auxerre, nästgårds till Chablis, och omfattar ca 560 hektar vinodlingar. Vitt vin och bourgogne är ofta synonymt med viner gjorda på chardonnay, men Saint-Bris le Vineux är annorlunda, bland annat för att det är den enda appellationen i Bourgogne där man odlar sauvignon blanc.

Det finns uppenbara likheter mellan vinerna från Saint Bris le Vineux och Chablis vilket sannolikt beror på att klimatet är ungefär detsamma liksom jordmånen. Vinerna är friska, fräscha och har en rejäl dos mineraler med inslag av krita och kalksten. Jordmånen består i huvudsak av två jordarter, Kimmeridgien och Portlandian. I den förstnämnda odlar man chardonnay i den senare sauvignon blanc.

Domaine Goisot, Bourgogne, Biaumont
Domaine Goisot, Bourgogne, Biaumont

Domaine Goisot började för ett 10-tal år sedan att odla vin med biodynamiska metoder och sedan 2007 är hela egendomen både ekologiskt och biodynamiskt certifierad, något man är ensamma om i hela kommunen. Personligen är inte biodynamiskt odlade viner något i sig som får mig att springa efter ett vin, snarast ser jag det som hokus-pokus, utan det är vad som finns i flaskan som räknas. Och det här är riktigt bra viner. Här vill jag särskilt hålla fram sauvignon blanc-vinet som är både mycket intressant och gott.

Detaljerade smaknoter kan läsas på Magnus Reuterdahl vinblogg

Jag har haft möjligheten att få gå på flera av Cavistes sortimentsprovningar och vad som är tydligt är just den ovan nämnda fingertoppskänslan, där man lyckas finna viner som utstrålar personlighet, som är tydliga representanter för sina vinområden och där alla uppvisar det där lilla extra. De senaste producenterna inkluderar Pierre Moncuit fantastiska champagner, Lirac producenten Domaine du Joncier och nu vita bourgogneviner från Domaine Goisot.

Tittar man närmar på vilken typ av producenter det rör sig om visar detta på att företag som Caviste är bra komplement till Systembolaget. De flesta av dessa producenter är för små för dagens monopol, Systembolaget. Den här typen av vinproducenter skulle inte kunna leverera de kvantiteter som Systembolaget idag kräver för att vara intresserade av deras produkter.

För oss som älskar vin betyder det att vi får söka våra kickar annorstädes, till exempel hos handlare som Caviste.

Tycker du det låter spännande så kan vi inte annat än att föreslå att du ser till att komma upp på Cavistes mailinglista så att du får chansens vid nästa lansering!

Mer information:

[box type=”info”]Bourgogne är faktiskt ett distrikt som kryllar av den här typen av små vinproducenter, som gör viner i toppklass, och som ofta är har allt för liten produktion för att komma till Sverige. Ett bra sätt att upptäcka dem, och skaffa sig några flaskor, är att komma med på en vinresa till Bourgogne med BKWine, eller kanske diskutera en skräddarsydd bourgogenresa.[/box]

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?