Tenuta Regaleali – mitt på Sicilien

Dela / gilla:

Tasca d’Almerita, eller Tenuta Regaleali, gör spännande viner på Sicilien

Landskapet är dramatiskt, bergigt. I fjärran betar fåren och olivträd och mandelträd samsas med vinrankorna. Vi står tillsammans med Laura Orsi, önolog och vinmakare, och tittar ut över Tenuta Regalealis stora egendom.

Laura Orsi, oenologist and winemaker at Tenuta Regaleali
Laura Orsi, oenologist and winemaker at Tenuta Regaleali, copyright BKWine Photography

”Här på Regaleali befinner vi oss 550 meter över havet”, berättar Laura. ”Våra vinrankor börjar vid 350 meter och går upp till 800 meter. Att odlas på hög höjd är viktigt för alla druvor men speciellt för de gröna eftersom svalkan på den höga höjden ger friskhet och fina aromer. Men det är bra även för de blåa druvorna eftersom det gör att de röda vinerna får bra lagringspotential och en bra syra, till skillnad från vinerna som görs nere vid kusten.”

Att odlas på hög höjd är viktigt för alla druvor men speciellt för de gröna eftersom svalkan på den höga höjden ger friskhet och fina aromer.

Regaleali är något av en kvalitetsreferens för Sicilien. Länge var det den enda producenten på Sicilien som en vinälskare kunde nämna vid namn. Nu är man inte längre ensam på Sicilien om att göra intressanta kvalitetsviner men man är fortfarande ganska ensam om att sitt läge. Regaleali ligger nämligen mitt på Sicilien medan allt annat på denna ö verkar vara koncentrerat till kusterna.

Landscape around Tenuta Regaleali, Sicily
Landscape around Tenuta Regaleali, Sicily, copyright BKWine Photography

Den 400 hektar stora egendomen ägs av familjen Tasca d’Almerita. Fåren i fjärran hör till familjen och på mjölken gör man god ost. Oliver och mandlar plockas så att man kan göra olivolja och mandelkakor och man har även vete- och havreodlingar så att man kan baka sitt eget bröd.

Det var på slutet på 1950-talet som familjen Tasca d’Almerita beslöt sig för att satsa på kvalitetsvin i stället för att fortsätta med produktionen av bulkvin. Rosso del Conte, som skulle bli firmas flaggskepp, skapades i början av 1970-talet och fick folk att få upp ögonen för den inhemska druvan nero d’avola. Tasca d’Almerita fortsättar att jobbar med inhemska druvsorter, förutom nero d’avola även druvor som inzolia, catarrato, grillo och nerello.

Landscape around Tenuta Regaleali, Sicily
Landscape around Tenuta Regaleali, Sicily, copyright BKWine Photography

Sicilien runt

Att odla på hög höjd över havet ger stora temperaturskillnaderna mellan dag och natt. Detta bidrar också till att öka friskheten i vinerna. Det kan skilja upp till 20 grader mellan dag och natt på sommaren. ”Då har vi också den heta vinden sirocco”, säger Laura, ”och temperaturen kan gå up till 40 grader på dagarna, vid kusten kokar druvorna. Men här plockar vi druvorna tidigt på morgonen, då är det inte mer än 18 grader.”

Tenuta Regaleali on Sicily
Tenuta Regaleali on Sicily, copyright BKWine Photography

Tenuta Regaleali är bara en av familjen Tascas egendomar. Det var den första, men nu gör man vin i alla väderstreck på Sicilien. Man har köpt två egendomar med sammanlagt 18 hektar vid Etna. Här odlas druvan nerello mascalese, planterad på vulkanens sluttningar i den svarta lavajorden. En annan egendom – Capafaro – ligger på Salina, en av de eoliska öarna norr om Sicilien.

Här odlar man 5 hektar malvasia för det söta vinet Malvasia Tasca d’Almerita som görs av torkade druvor. Capofaro är också ett mycket lyxigt hotell med 20 rum. Sallier de la Tour i Camporeale nära Palermo är en egendom som familjen Tasca förvaltar och sköter om och till sist så gör man ett mycket uppskattat vin på den gröna druvan grillo på den feniciska ön Mozia, en ”museumö” som förvaltas av Whitaker-stiftelsen.

Experimentera gärna

Vad krävs för att göra ett toppvin, frågar jag Laura ”Handskörd, fina druvor och noggrann hygien, men också bra anställda. Men måste också vara villig att experimentera, det kan vara med jäst, olika sorters ekfat, skalkontakt m.m.” Man måste tänka på att sicilianska druvor ska behandlas annorlunda än t ex chardonnay, menar hon. ”De sicilianska gröna druvorna får absolut inte lagras på ekfat, då förlorar de helt sin karaktär. Men för chardonnay är det bara en fördel med lite ek, det ökar komplexiteten.”

In the barrel cellar
In the barrel cellar, copyright BKWine Photography

Hon intresserar sig mycket för frågan om vilken jäst som man ska använda. Hon använder både vildjästen och odlad jäst och experimenterar mycket. Till vissa viner använder hon odlad jäst som kommer från den egna vingården. De samarbetar med ett företag som hjälper dem med detta och det är fortfarande lite på experimentstadiet. Till basvinerna köper hon dock odlad jäst. ”Vi experimenterar hela tiden, varje år provar vi nya jästsorter. För inzolia till exempel, ger vissa jästsorter mer aromer i vinet, medan andra sorter mer accentuerar kroppen.”

The winemaking team at Tenuta Regaleali
The winemaking team at Tenuta Regaleali, copyright BKWine Photography

Hon påverkar vinet också genom att välja antingen remontage (rundpumpning av musten under jäsningen) eller pigeage (nedtryckning av skalhatten). ”Remontage ger kraftig extraktion och pigeage ger mjukare tanniner”, säger hon. ”För vinerna från Etna använder vi helst pigeage.”

Remontage ger kraftig extraktion och pigeage ger mjukare tanniner

Nere i ekfatskällaren finns totalt 1800 ekfat för de röda vinerna. Hon provar nya fat varje år. Hon lägger samma vin i olika fat, från olika leverantörer och med olika rostningsgrad för att se vad som är bäst för varje druva.

”Olika tunnbindare är bra för olika druvor” menar hon, ”ekfat är ingen standardiserad produkt.” De små faten är från Frankrike men här finns också stora fat av slavonsk ek. Rosso del Conti låg från början i dessa stora fat men ligger numera på barriquer (225 liter). Vinerna försluts alltid med naturkork.

Ett urval av Tenuta Regalealis (Tasca d’almerita) utmärkta viner

Bottle of rose sparkling wine
Bottle of rose sparkling wine, copyright BKWine Photography

Rosé Spumante

DOC Contea di Schlafani
Druva: Pinot nero, framställd med en andra jäsning i flaskan. Gott och komplext med bra längd och mycket gott till små panzerotti fyllda med ricotta och salami och lövtunna, friterade panelli.

Leone d’Almerita 2009

Sicilia IGT
Druvor: Catarratto och lite chardonnay (bra för att ge kropp, säger Laura)
Druvorna växer på 800 meters höjd. Fin och frisk doft och smak med tropisk frukt och viss fyllighet. Vill ni ha något sicilianskt till så prova en pasta con fave, pasta med böner, god husmanskost speciellt om man har turen att få riven, hemmagjord pecorino till.

Diamante d’Almerita 2007

Moscato et Traminer Aromatico
Passito Sicilia IGT
Isvin var förebilden för detta vin, och det kan man lite förstå, med denna goda och höga syra och aromatiska karaktär. Ännu en siciliansk specialitet bör provas till detta vin, cannolo. Det är en spröd kaka fylld med sötad riccota från fårmjölk.

Fler rekommendationer

Lamùri d’Almerita

Sicila IGT
Druva: nero d’avola, 12 månaders lagring i gamla barriquer

Rosso del Conte

DOC Contea di Schlafani
Druva: nero d’avola
18 månader i franska barriquer

Nozze d’Oro

DOC Contea di Schlafani
Druva: inzolia och sauvignon tasca (egendomens egen sauvignon blanc-klon)

[box type=”info”]Sicilien är en ö med ena fantastisk variation på viner med många spännande, men ofta okända producenter. Kvaliteten hos många har skjutit i höjden de senaste decennierna. Nyfiken att upptäcka mer? Kom med på BKWines vinresa till Sicilien, med både sicilianska viner och mat, i höst![/box]

The vineyards and landscape at Tenuta Regaleali in Sicily
The vineyards and landscape at Tenuta Regaleali in Sicily, copyright BKWine Photography
Britt Karlsson tasting wines
Britt Karlsson tasting wines, copyright BKWine Photography
Vineyards at Tenuta Regaleali, Sicily
Vineyards at Tenuta Regaleali, Sicily, copyright BKWine Photography
Bottle of Leone
Bottle of Leone, copyright BKWine Photography
The landscape at Tenuta Regaleali in Sicily
The landscape at Tenuta Regaleali in Sicily, copyright BKWine Photography

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?