Finca Flichman – portugiser i Mendoza

Dela / gilla:

Finca Flichman är en av de mest kända bodegorna i Mendoza. Sedan de köptes av Sogrape 1997 har man gjort stora investeringar och arbetat på att förbättra kvaliteten på vinerna. Britt berättar historien och pratar med chefsvinmakaren Luis Cabral de Almeida.

Det finns gott om europeiska vinproducenter som lockats av klimatet och den (relativt) billiga marken i Mendoza. En av dem är portugisiska Sogrape som 1997 köpte Finca Flichman i Maipu. Luis Cabral de Almeida är chefsvinmakare och också han kommer från Portugal. ”Jag har varit här sedan 2004 och det är inte svårt att trivas,”, säger han. ”Argentina känns lite som gamla världen, här är många italienare och spanjorer. Och så är det ständigt grillfester!”

Luis Cabral de Almeida, head winemaker at Finca Flichman
Luis Cabral de Almeida, head winemaker at Finca Flichman, copyright BKWine Photography

Inte minst viktigt, tycker han, är att här finns en öppenhet som inte finns i Europa. ”Man diskuterar sinsemellan och lär sig av varandra.”

”Kvaliteten på de argentinska viner ökar för varje år”, fortsätter han, ”vi blir bättre både ute på fältet och inne i källaren. Man bryr sig mer och mer om naturen och miljön. Vi anstränger oss för att hitta rätt jordmån och rätt läge för druvorna. Vårt klimat har den fördelen att vi har kalla nätter under sommaren så att plantan får vila. Vi har mycket lera i jorden vilket ger bra energi till rankorna. Så sammantaget har vi mycket bra förhållanden för vinodling. Solen är faktiskt lite starkare här i Mendoza än på andra håll och fåglarna sjunger lite högre…”

Sedan Sogrape köpte Finca Flichman 1997 har man investerat mycket i vingården och i vinkällaren. Tidigare såldes 80 % av produktionen inom landet, nu exporteras mer och mer och produktionen har vuxit från 500 000 lådor 2004 till 1,2 miljoner lådor. Flichman äger 900 hektar land varav 350 hektar är planterat. Ytterligare 40 hektar planteras vare år.

Anläggningen har en kapacitet på hisnande 22 miljoner liter och producerar för närvarande 5 miljoner liter. ”Vi är större nu men vad som är mer intressant är att våra viner är mycket bättre,” säger Luis. ”Ett av mina första år vann vi en Trophy Decanter men vinet var hemskt!”

Finca Flichman vineyards and the Andes in Mendoza, Argentina
Finca Flichman vineyards and the Andes in Mendoza, Argentina, copyright BKWine Photography

Bra kvalitet börjar i vingården, säger Luis, man måste känna sina vinrankor. ”Vi är dock inte lika beroende av naturens nycker som i Europa. Vi har ett stabilare klimat och 9 av 10 årgångar får vi sådana druvor som vi vill ha.” Men det hindrar inte att vissa år är bättre än andra. 2010 är hans bästa år sedan han kom hit tack vare en lite svalare vår och inte så het sommar.

”Vår filosofi är att vi vill respektera druvan och frukten och jag har märkt att man inte behöver vara en liten vingård för att vara nära naturen”, menar Luis. ”Sjukdomar i vingården är sällsynta och man blir naturligt miljövänlig. Om man i Europa sprejar 9-10 gånger på ett år så behöver vi maximalt göra det fyra gånger och då har det varit ett dåligt år.” Gräs och ogräs växer fritt i vingården inte minst för att hindra jorderosion.

Det viktiga vattnet

A bottle of Finca Flichman
A bottle of Finca Flichman, copyright BKWine Photography

”Vattnet, det är det viktigaste vi har”, säger Luis. ”I Europa styr man växtkraften och kvaliteten genom att välja en viss jordmån till en viss druva. Här styr vi den i stället genom bevattning. Har man kontroll över vattnet, då har man kontroll över druvkvaliteten.”

Helst ska inte plantan växa efter veraison (när druvorna byter färg), bara druvan ska mogna vidare, menar han. Alltså ska man då vara sparsam med bevattningen. Man måste veta exakt hur stort bladverk man behöver ha.

Droppbevattning är vanligast men för de gamla stockarna används fortfarande översvämningsmetoden (flood irrigation) även om den inte är idealisk, tycker Luis. Det är inte en miljövänlig metod eftersom man förlorar så mycket vatten.

Hur man bevattnar och hur det övriga arbetet i vingården sköts varierar naturligtvis beroende på vilken prisnivå vinet ska tillhöra. ”Men det är viktigt att även de billiga vinerna är bra. Vi vill gärna locka konsumenter att gå vidare uppåt i sortimentet.”

Liksom Chile är Mendoza mer eller mindre förskonad från vinlusen. Men hos Finca Flichman är 90 % av vinrankorna i alla fall ympade på amerikanska stockar, resistenta mot vinlusen. Men vet ju aldrig… ”Många i Mendoza bryr sig inte om att ympa, men stora företag har en tendens att ta det säkra före det osäkra.”

Höjden över havet

Mer och mer letar sig vinodlarna närmare bergen. Att blanda druvor från olika altituder har blivit populärt. Finca Flichmans viner är alla en blandning av druvor som växt från 700 meter över havet (den höjd som staden Mendoza ligger på) upp till över 1200 meter.

”Här är nätterna svalare vilket är en stor fördel eftersom vårt största problem är att vi normalt sett får bra fenolisk mognad bara vid höga sockerhalter. På högre höjd kan vi få fenolisk mognad tidigare och alltså skörda mogna druvor innan sockerhalten blir så hög.”

Finca Flichman in Mendoza, Argentina
Finca Flichman in Mendoza, Argentina, copyright BKWine Photography

Malbec, men inte bara

Den stora druvan i Mendoza är förstås malbec. ”Vi är helt beroende av malbec!”, utbrister Luis. ”Det är en lätt druva att jobba med, den är tillmötesgående och den ger fina tanniner. Med kylmacerering innan jäsningen får vi mjuka tanniner. Folk håller fortfarande på att upptäcka malbec men jag tror att den har alla förutsättningar att bli en riktig mode-druva.”

De största framstegen de senaste åren är de som har skett i vingården, tycker Luis. Men det är också viktigt att nämna, tycker han att vinodlarna i Mendoza i dag är mycket välutbildade, inte minst tack vare vinuniversitetet i Mendoza.

Några av mina favoriter från Finca Flichman är franskinspirerad Dedicado med 80-85 % cabernet sauvignon från Uko Valley som blandas med malbec, syrah och lite merlot , eleganta Paisaje de Tupungato gjord av malbec från 1100 meters höjd och Finca Flichman Expresiones med sina strama frukt och intensiva lite peppriga aromer.

På Systembolaget finns

  • Finca Flichman Shiraz Reserva 2011 (6528 – 79 kr). Ett trevligt, opretentiöst vin med en del bärig syrah-stil. Viss struktur med mjuka tanniner.
  • Finca Flichman Gestos 2011 Cabernet Sauvignon (6047 – 89 kr). Hälften av druvorna odlas på 700 meters höjd och hälften på 1100 meter. Bra frukt och syra (som är naturlig), fina och tydliga tanniner.

Webbsajt: www.flichman.com.ar

[box type=”info”]Nyfiken på att veta mer om Mendoza, om Argentinska viner och kanske Chile? Åk på en vinresa till Chile och Argentina med BKWine i februari 2013: Buenos Aires, Mendoza, Chiles vindistrikt mm. Mer info på BKWineVinresor.com.[/box]

Luis Cabral de Almeida, head winemaker at Finca Flichman
Luis Cabral de Almeida, head winemaker at Finca Flichman, copyright BKWine Photography

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?